Tak trochu v divadelní jeviště, s herci v hlavních i vedlejších rolích, se před volbami začínají měnit české regiony včetně Znojemska. Nejnovější kus, právě vstupující do místních luhů, hájů, měst i vesnic, se jmenuje senátní volby. Zahraje si sedm herců a jedna herečka.

Poslankyně Marta Bayerová sehraje asi jednu z hlavních rolí, komunisté mají na Znojemsku tradičně velkou podporu. Závěrečný duet sehraje možná se znojemským starostou Petrem Nezvedou. A ten na závěrečná dějství pilně zkouší již od svého nástupu do funkce znojemského starosty. Nešetří převleky, scénami ani sboristy.

Jen v posledních měsících ho znojemští diváci mohli vidět v cyklistickém dresu na kole, v bílém igelitovém převleku coby třídiče na separační lince, z montážní plošiny stříhal poslední drát vedoucí nad Obrokovou ulicí, mazlil se s kočičkou při otevírání útulku, nebo předával glejt u křtu hříběte.

„Z pozice starosty má velkou symboliku ukázat, že se třeba Obrokovou ulici podařilo zbavit drátů. Kdybych to pouze řekl na tiskové konferenci, tak si toho málokdo všimne. A má to přitom vliv na to, jak třeba vlastníci nemovitostí vnímají náš přístup k městu. Obdobně symbolicky jsem se postavil k třídění odpadu na lince. A třeba na kole nedokážu jezdit v obleku, na rozdíl od jiných politiků,“ obhajuje své kousky Nezveda.

Podle něj se ale v žádném případě nejedná o součást předvolební kampaně. „Od začátku mého působení ve funkci starosty vystupuji stejně. Rozhodně se můj přístup nezměnil poté, co jsem přijal kandidaturu do Senátu,“ řekl.

Vydavatelka novin

Marta Bayerová sice nehýří převleky, zato počátkem července zaplavila schránky na Znojemsku svým „divadelním“ programem. Noviny mají v titulku heslo: Patriotka Znojemska, RNDr. Marta Bayerová, na to kápla. A na osmi stranách se divák může dostat daleko za soukromé dveře znojemské poslankyně. Zjistí například, jak porcuje v kuchyni kachny, s jak milým úsměvem věší na balkoně spodní prádlo, že dokáže s čapkou přednosty stanice na hlavě vykouřit doutník, nebo kolik bedlí našla letos v okolí své jevišovické chaty.

„To jsme se snažili vážnější témata odlehčit. Jezdit třeba na sraz cyklistů, když jsem to nikdy nedělala, by mi přišlo směšné. A vůbec nejhorší je, když se snažíte ukazovat i na akcích, na které vás nikdo nepozve,“ míní Bayerová.

„Politik podobné věci nedělá proto, že by cítil, že je jeho posláním třídit láhve nebo vydávat noviny. Poslání politika je jiné. Politici se chtějí před volbami především zviditelnit a to v aktivitách, o kterých si myslí, že je veřejnost ocení,“ tvrdí politolog Tomáš Lebeda z pražské Karlovy univerzity.

Podle něj je situace podobná všude na světě. „Někde ale mají politici hranice posunuté jinde. Třeba třídění odpadu na lince by považovali za velmi průhledné. U nás se hranice teprve hledají,“ dodal Lebeda.

Do výraznější vedlejší role se zatím dokázal prosadit už jen křesťanský demokrat Alois Vybíral. Jeho mediální agentura zásobuje novináře promyšlenými tiskovými zprávami, sám Vybíral se ukazuje při akcích spojených s věřícími. V minulém týdnu byl třeba u svěcení zvonu v Šumné, vyšplhal i na půdu kostela ve Strachoticích, kde se opravuje střecha. Pod volebním heslem Lojza jede se na volebních materiálech usmívá zpoza řídítek atypického bicyklu.

Jako křoví

V úlohách křoví dosud statují ostatní uchazeči o křeslo v senátní budově. Na veřejnosti se zatím příliš nepředvedli Ladislav Skopal, Josef Molín, Jiří Stanislav, Jiří Peřinka, ani Tomáš Rothröckl. Hra je však teprve v prvním dějství a o dramatické zvraty nakonec jistě nebude nouze.