Aplikace je určená pro chytré telefony s operačním systémem Android a iOS. Po vyfocení rostliny stačí obrázek nahrát do programu. Pak už jen počkat v průměru pět hodin na odpověď. Na druhé straně se mezitím odborníci z různých koutů světa snaží rozklíčovat, o jakou rostlinu se jedná. Kromě toho, že rostlinu určí, zjistí i další informace, třeba jestli není jedovatá.

Aplikace tohoto druhu původně neměla ve světě obdoby. „Dříve existovaly jen lokální, třeba ve Francii nebo Velké Británii. My jsme chtěli vytvořit aplikaci celosvětovou," podotkl Veselý.

O mobilní aplikaci Flowerchecker
• Rostlinu stačí vyfotit a nahrát.
• Určení stojí pětadvacet korun a trvá v průměru pět hodin.
• Rostliny určují botanici, našeptává jim umělá inteligence, takzvaný Flowerbot.
• Nejvíc uživatelů je ze Spojených států, dále třeba z Kanady nebo Velké Británie.
• Čtvrt milionu uživatelů si už aplikaci stáhlo.
• Před třemi lety ji vytvořili brněnští studenti Ondřej Veselý, Ondřej Vild a Jiří Řihák.
• Mobilní aplikace pro chytré telefony s operačním systémem Android a iOS

Od toho je ale lidé z okolí zpočátku odrazovali. „Říkali, že není možné, aby botanici určili druhy rostlin z různých koutů světa. My jsme dokázali, že to jde," řekl Veselý. Spolupracuje se zahraničními botaniky třeba z Austrálie nebo Indie.

Rostliny určují ale i autoři aplikace. „Zaměřuji se především na evropskou flóru, ale za tři roky jsem se naučil spoustu pokojových a v zahraničí běžných rostlin," řekl Vild.

Lidé botaniky občas zkouší a posílají jim třeba fotografie umělých nebo namalovaných květin nebo třeba koberců. Skutečné rostliny určuje pak přibližně dvacet odborníků, často se přitom radí.

Vedle botaniků se na určování přibližně tisícovky dotazů týdně podílí i umělá inteligence, kterou autoři pojmenovali Flowerbot. Ten se učí ze čtvrtmilionové databáze obrázků, kterou Flowerchecker disponuje. „Je to nejlepší automatický rozpoznávač rostlin na světě, ale vědecky podložené to nemám," uvedl Veselý.

Flowerbot zatím botanikům jen našeptává. „Člověk ale pak často jen potvrdí, co si robot myslí," podotkl Veselý.

Aplikaci by uvítal při procházkách se psem třeba Brňan Vít Mádr. „Nejsem typ člověka, který by potřeboval znát název každé rostliny. Ale občas by se to mohlo hodit," zamyslel se Mádr.

Osmdesát procent uživatelů jsou Američané. „Ukázalo se, že jejich mentalita je taková, že když něco nevědí, tak začnou hledat mobilní aplikaci. Jiné národnosti to tak nemají. Určení stojí dolar a ten jsou, na rozdíl třeba od Čechů, ochotní zaplatit," řekl Veselý.

To potvrzuje i Milan Podmaník. „Radši bych doma hledal na internetu nebo v knihách, i když jeden dolar mi přijde jako přiměřená cena, když to určují botanici," myslí si Podmaník.

Kromě rozeznávání rostlin teď autoři aplikace chtějí rozjet obdobný projekt, tentokrát s kameny. Dále plánují vyvinout program na určení druhů stromů. „Bude mít v sobě prvky rozšířené reality a jiné herní prvky. Cílem projektu je, aby si lidé uvědomili důležitou roli stromů," uvedl Veselý.

Aplikace má kromě druhu stromu poznat i jeho stáří a jak ovlivňuje klima ve městě.

SIMONA ZPĚVÁKOVÁ