Pět nových návrhů na výstavbu v areálu bývalého cukrovaru dorazilo na břeclavskou radnici. Architekt Zdeněk Miklín doufá, že vedení města žádný nevybere. „Studie jsou nedopracované, ale není to chyba investorů, měli na to málo času. Nejlepší by bylo udělat architektonickou soutěž, kterou by pak vyhodnotila odborná porota,“ myslí si Břeclavan.

V opravené části areálu už léta sídlí a vyrábí soukromá firma. K dispozici jsou dvě bývalé tržnice a pozemky kolem nich. Jejich využití se řeší už řadu let. Nové návrhy jsou k nahlédnutí na břeclavské radnici nebo na webu města.

5nabídek na výstavbu v areálu cukrovaru dostala břeclavská radnice. Jednu z nich už pro nesplnění podmínek vyřadila, zbývají čtyři.

S Miklínem souhlasí i opoziční zastupitel Jakub Matuška. „Na návrzích je vidět, že jsou šité horkou jehlou. Připravit investici za půl miliardy korun, kolem které se studie pohybují, za dva a půl měsíce asi není úplně v silách normálních lidí,“ řekl Matuška. A upozornil na to, že čtyři z pěti návrhů vůbec neřešily dopravu v areálu.

Jedna z nabídek podle starosty Břeclavi Pavla Dominika nesplňovala požadavky, proto už radní vybírají jen ze čtyř. Návrhy jsou podobné. „Opakovala se tam bytová výstavba a polyfunkční domy. V jednom návrhu byla poliklinika a domov pro seniory. Objevovala se tam i restaurace či hotel,“ vyjmenoval Dominik.

Budova bývalého cukrovaru v Břeclavi - ilustrační foto.
Cukrovart: nový břeclavský festival připomene význam cukrovaru

Ve středu má komise územního plánu a rozvoje nabídky vyhodnotit. Co bude rozhodovat? „Například jak velké území zastaví, jaká bude předpokládaná částka a jaký bude přínos pro město,“ zmínil Dominik.

Zvažuje i posudek nezávislého odborníka. Pak bude na radě a zastupitelstvu města, zda některou z nabídek skutečně vyberou. Investor pak musí skončit s výstavbou do pěti let od vydání stavebního povolení.

Podobný problém řešili v minulosti i v Hodoníně. Tam v letech 2003 a 2004 cukrovar zbourali a na jeho místě vzniklo nákupní centrum. „Obyvatelé určitě přivítali, že mají v centru velkou obchodní zónu. Je blízko autobusového a vlakového nádraží,“ bilancoval hodonínský místostarosta Vítězslav Krabička.

V Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku cukrovar stále funguje. Jako jeden z posledních v republice. Provozuje ho tam firma soukromá firma. „Jsme rádi hlavně kvůli zaměstnanosti. Uplatní se tam vysokoškoláci i středoškoláci,“ ocenil starosta Miroslav Miloš.

Růžový tank výtvarníka Davida Černého v Brně. Technici jej postavili před Červený kostel na Komenského náměstí. Tank je součástí výstavy Moravské galerie Kmeny 90.
Růžový tank je v Brně. Symbol svobodného projevu stojí před Červeným kostelem