Prohlídka jeviště nebo možnost vyzkoušet si práci obsluhy divadla, takzvaných mašineristů, při výrobě hluků, jako je třeba déšť nebo hrom. To vše je součástí a hlavním lákadlem nového prohlídkového okruhu valtického barokního divadla. Zájemci na něj mohou vyrazit vždy od čtvrtka do neděle.

Replika barokního divadla je v provozu od loňska. Obnovili jej nákladem více než sto milionů korun. Prohlídky ale byly původně možné jen po objednání. „Nyní budou pravidelné, a to hned čtyřikrát denně. V deset, o půl dvanácté, o půl druhé a poslední ve čtyři hodiny odpoledne," vyjmenoval vedoucí Národního centra divadla a tance Zbyněk Šolc.

NEKONEČNÉ JEVIŠTĚ

Pozoruhodná a věrná prostorová replika poodhalí návštěvníkovi svět barokního divadla. „Barokní divák miloval iluzi, k tomu sloužila perspektivní scéna namalovaná na jednotlivých kulisách táhnoucích se do hloubky jeviště. Součástí byl i zadní malovaný prospekt, boční kulisy a horní sufity, které dohromady vytvářely jeden obraz. Jeviště má navíc čtyřprocentní sklon, což opět pomáhá iluzi, že se táhne do nekonečna," popsala průvodkyně Lucie Křápková.

Historickou scénu obnovili podle neúplných valtických historických pramenů, vzácných fotografií a také po vzoru nemnoha zachovaných barokních zámeckých divadel v Evropě. „Kromě Českého Krumlova v republice barokní divadlo není. V Krumlově je ale ještě původní, takže se tam na vybavení nesmí sahat," podotkl Šolc.

Valtické prostory jsou naopak přístupné těm, kteří si chtějí provoz i vyzkoušet. „Nemáme tu žádná památkářská omezení. Prostory využívají například valtičtí či břeclavští ochotníci. V polovině srpna tu bude kurz scénografů z pražské DAMU, kteří nám namalují další set kulis," zmínil muž.

Jedinečné je valtické divadlo i tím, že má dobrovolnou skupinu mašineristů. „Je to skupina asi deseti lidí, co se naučila s kulisami hýbat. Jsou již secvičení," vysvětlil vedoucí.

Zájemci mohou do Valtic vyrazit v nejbližší době například také na Letní školu staré hudby, která bude od druhého do devátého července. „Valtický zámek už znám dobře. Do divadla se ale teprve chystám," plánuje návštěvu třeba Hustopečanka Zuzana Strohová.