Hodinu před demonstrací svoji účast na sociálních sítích potvrdily již více než dva tisíce lidí. „Narazil jsem na podobnou akci v Praze a zjistil, že neexistuje žádná brněnská verze. Nabídl jsem se, že ji uspořádám, založil událost na facebooku a poslal oznámení o shromáždění datovou schránkou," uvedl již dříve pořadatel Jan Pobořil.

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny k údajnému zneužívání médií proběhla 10. května v Praze. Babiš
Zabijte mě, ale nerezignuju! Babiš volil před Sněmovnou silná slova

Po šesté hodině, kdy akce začala, bylo na náměstí asi tisíc lidí, stále jich však přibývalo. Zúčastnili se především mladí lidé, ale později k nim přibyli i důchodci. Podle prvních odhadů si nakonec proslovy pod improvizovaným pódiem vyslechly přes tři tisíce Brňanů.

V pauzách se ozývalo také skandování různých hesel, které doprovázely nápisy na transparentech.

Jedním z prvních mluvčích na pódiu byl Jan Matuška, který sám sebe označil za obyčejného člověka, který chce žít v demokracii. Podle něj ji ohrožuje i prezident. "Naivně věřím, že orgány trestně činné se o tohoto hulváta a soudně uznaného lháře postarají," dodal Matuška.

Před posluchači vystoupil i nespokojený majitel brněnského kadeřnictví Jan Špilar, který má obavu o své podnikání. „Už třicet let stříhám brněnské hlavy, ale pokud to tak půjde dál, tak to nepůjde dál," pronesl. A za svou vlast se poté s lidmi pomodlil.

Na dvacet tisíc lidí se sešlo 10. května na pražském Václavském náměstí, aby protestovali proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi.
Proč? Proto! Proti Babišovi a Zemanovi protestovaly desetitisíce lidí

Podporu organizátorům dále vyjádřil například Jan Kryl, bratr známého zpěváka. V dopise, který pořadatelé lidem přečetli, litoval úpadku politiky a demokracie v zemi. Stejně jako on svůj komentář přidal i cyklistický závodník Leopold König.

V závěru shromáždění lidé také ovacemi přivítali Adama Vzkazu, který na pódiu imitoval postavu ministra financí a mával kolem sebe papírovými pytlíky s koblihami. Celý výstup přiostřil špatnou češtinou. „Představení bylo tak teatrální, až bylo dokonale přesné. Jako by sem přijel Babiš," komentovala výstup Sylva Jiříkovská.

Zdroj: DENÍK/Anna Tišnovská

Imitátor Andreje Babiše na demonstraci v Brně. Video: Anna Tišnovská

Podepisovali petici

Zástupci spolku Svoboda projevu nabídli lidem i možnost podepsat "protibabišovskou petici". Konkrétně za zřízení poslanecké vyšetřovací komise k prošetření vlivu Agrofertu na rozhodování státní správy. Petice visí i na internetu na stránce Žlutý baron spolku Svoboda projevu.

Dav se krátce před sedmou hodinou přesunul na Moravské náměstí, kde pořadatelé připravili hudební program. Demonstraci posvětila radnice Brna-středu jako kulturní akci, aby se narychlo svolaní lidé mohli sejít legálně.

Reakce lidí na avizovanou akci byla od minulého pátku okamžitá, na stránce jí podporu vyjádřili i lidé, kteří se ve středu večer na náměstí nedostavili osobně. „Narazil jsem na podobnou akci v Praze a zjistil, že neexistuje žádná brněnská verze. Nabídl jsem se, že ji uspořádám, založil událost na facebooku a poslal oznámení o shromáždění datovou schránkou," uvedl pro Brněnský deník Rovnost již dříve pořadatel Jan Pobořil.

taxislužba Uber
Uber dočasně ruší jízdy v Brně. Proti rozhodnutí soudu se odvolá