Vedení města ohledně kampaně k referendu jednalo ještě v pondělí na mimořádné radě. „Do propagace vložíme asi tři sta tisíc, přesné vyčíslení ještě nemáme," sdělil brněnský primátor Petr Vokřál.

Město plánuje voliče oslovit primárně plakáty v městské hromadné dopravě. „Cestující si přečtou základní informace. Zjistí, kdy a kde se referendum koná, o jakých možnostech mohou hlasovat a co mají lidé pro hlasování v referendu udělat," dodal Vokřál.

Referendum o poloze nádraží je naplánované na 7. a 8. října. „V úvahu přichází nádraží takzvaně pod Petrovem, což je zhruba v oblasti Malé Ameriky. Druhá varianta je odsunuté nádraží nazývané Řeka. Je kilometr na jih od toho současného, na místě nákladového Dolního nádraží," připomenul náměstek primátora Petr Hladík.

První propagační materiály se ve městě objeví příští týden. Až v pondělí se například zástupci koaličních stran dohodli na přesném znění plakátů. Už v minulosti si například zelení a Žít Brno stěžovali na spuštění webové stránky Europoint Brno. Vadilo jim upřednostňování varianty odsunu nádraží.

Brňany také čekají odborné přednášky, které představí obě varianty ještě detailněji. „Na konec září chystáme ještě odbornou debatu," doplnil Vokřál.

Na studie, jak by nové nádraží mohlo vypadat, narazí lidé i v centru. „Plány od vítězů architektonicko-urbanistické studie uvidí také u vlakového nádraží nebo na Malinovského náměstí," řekl náměstek primátora Martin Ander.

Politici všech koaličních stran rovněž vyzvali, aby lidé k referendu přišli a vyjádřili svůj názor. Naopak bývalý náměstek primátora za ODS Robert Kotzian v kampani Brňany nabádá, aby referendum bojkotovali.

Brněnský magistrát neplánuje rozsáhlou a velkou kampaň. Podle Vokřála už pro ni není v Brně dostatek místa kvůli krajským volbám. Právě střídmost vedení Brna kritizuje Jakub Patočka z Aliance referendu. Ta se na plebiscitu už několik měsíců podílí. „Je to pozdě, málo a polovičatě, ale lepší než nic. Chtěli jsme, aby město stejně velkou částkou podpořilo aktivisty, kteří chtějí nádraží v centru i jeho odsun," zhodnotil Patočka.

V pondělí kromě města představili kampaň také zelení, kteří jako jediná koaliční strana prosazují nádraží v centru. Výhody uvádí na webových stránkách Nádr v centru. „Nádraží v centru už například podpořil architekt Ondřej Chybík, spisovatelka Kateřina Tučková nebo herec Bolek Polívka," poukázala starostka Nového Lískovce Jana Drápalová.

Aby bylo referendum platné, musí k němu dorazit alespoň pětatřicet procent oprávněných voličů. Je to přibližně 109 tisíc Brňanů. První referendum se konalo před dvanácti lety, přišla čtvrtina voličů a šestaosmdesát procent z nich bylo pro nádraží v centru.