VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chřestovou klobásu lidé zapijí tmavým pivem a moravským vínem

Ivančice - Čtyři tuny bílého a dalších dvě oblíbenějšího zeleného chřestu o víkendu snědí milovníci této lahůdkové zeleniny v Ivančicích. Na jedenadvacátém ročníku tradičních oslav se spojí gastronomie s kulturou. „Vybere si každý, gurmán, milovník vína i kulturně založený člověk," slíbil organizátor Aleš Tureček.

21.5.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Zároveň vyzdvihl, že na slavnostech letos návštěvníci poprvé okusí výhradně český chřest. „Populární zeleninu jsme dřív dováželi ze slovenské obce Veľké Leváre. Tentokrát ji dopraví kamion z Hostína na Mělnicku. Veškerý chřest, který představíme, je tedy domácí," vzkázal.

Chřest s vínem

Organizátoři letos kladou důraz na spojení českého chřestu a moravského vína. Ke spolupráci si přizvali sommeliéra a degustátora Pavla Chrásta, který v roce 2007 připravoval jídelníček na summitu prezidentů v Praze.

V Ivančicích lidem ke specifickým chřestovým lahůdkám doporučí konkrétní víno. „Aby jeho chuť nedominovala nad chutí jídla, často se chřest kombinuje s výraznější ingrediencí, kterou může být kozí sýr, omáčka, losos, případně kuřecí maso," vysvětlil Chrást.

Na slavnostech se představí patnáct jihomoravských vinařství a také minipivovary. „Lidé se z jejich zástupci můžou potkat a popovídat si s nimi," podotkl Tureček.

Ivančické Slavnosti chřestu
- Kdy: od pátku 22. do neděle 24. května
- Kde: Ivančice na Brněnsku - Vstupné (plné/zlevněné): pátek zdarma, sobota a neděle 100/80 Kč
- Prodej chřestu: bílý (500 g) za 60 korun, zelený (400 g) za 60 korun
- Vybraný program: pátek (hlavní pódium): celý den vystoupení ivančických škol a Moravanky; sobota (hlavní pódium): 14.30 Fireballs, 16.30 J. Samson Lenk a Radim Zenkl; sobota (kuchařské pódium): 12.00, 14.00, 16.00 Show Petra Stupky; neděle (kuchařské pódium): 10.30 Jiří Krampol, 12.00 Martin Zounar, 14.30 Krampol a Zounar vaří s Petrem Stupkou

Na slavnostech mají zastoupení třeba vinařství Regina Coeli, Karel Válka nebo Jan Flajšinger. Celkem návštěvníkům nabídnou 125 vzorků.

Ostatní nápoje návštěvníci nově dostanou ve vratných kelímcích. „Loni po slavnostech zůstalo asi sedmdesát pytlů nevytříděného odpadu. Převážnou část tvořilo jednorázové plastové nádobí," připomněl Tureček. Lidé za zálohu padesát korun dostanou kelímek. Při odchodu ho vrátí a peníze dostanou zpět.

Letos nehrozí, že chřestu bude málo, což byl pro organizátory dřív strašák. „Kromě šesti tun chřestu máme ještě další zásoby. Zelený vždy chyběl, tentokrát jsme ho vzali o tunu víc," ujistil Tureček.

Podle Jana Charváta ze společnosti Český chřest se lahůdka z Mělnicka vyznačuje vysokou cukernatostí. „Chutí připomíná sladký hrášek," popsal Charvát.

Ivančicko bylo dřív pěstováním chřestu proslulé. Podle Turečka na jižní Moravě vymizel kvůli složitému pěstování. „Jednodušší je zasadit dotovanou řepku než se starat o náročný chřest," vysvětlil Tureček, který má zkušenosti ze zemědělství.

Podle něj je třeba dlouho čekat, než se chřest urodí. „Když zasadíte sazenici, uplynou tři roky, než můžete začít sklízet. V případě pěstování od semene je to dokonce pět let. Chřest je navíc náročný na ruční práci. Počáteční náklady jsou velké a návratnost investice trvá dlouho a navíc není bohužel ani jistá," popsal obtíže Tureček.

Hudba a herci

Kromě chřestu se návštěvníci mohou těšit na kulturní vystoupení. V sobotu do Ivančic přijede zpěvák Jaroslav Samson Lenk nebo rockandrollová kapela Fireballs. Ve stejný den kuchařskou show předvede Petr Stupka, kterému budou asistovat herci Martin Zounar a Jiří Krampol.

Hlavní bod je ale jídlo. „Vyzkoušel jsem klobásu z chřestu a karamelizovanou cibuli z restaurace hotelu Ryšavý z Vémyslic na Znojemsku a byla výborná. K ní se bude točit tmavý speciál z pivovaru Padochov. Je to úžasná kombinace," vyzvihl Tureček.

Cena vstupného zůstala stejná jako loni, za sobotu a neděli zájemci zaplatí sto korun. V pátek je vstup zdarma. Loni se zúčastnilo devět tisíc lidí. Letos organizátoři čekají podobnou návštěvnost.

Autor: Věra Sychrová

21.5.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Mobilní rozhlas pomůže také v krizi, slibuje autor. V kraji ho využívá 39 obcí

Ilustrační foto

Zábava v plastové kouli? Lide v ní hrají fotbal nebo se promenádují po vodě

Zarážení hory pomáhá ochránit vinohrady. Vinaři soudili i skupinku zlodějů

Tasovice /VIDEO/ - Slavnost Zarážení hory pořádali v sobotu už potřetí obyvatelé Tasovic a Spolek vinařů svatého Klementa. Všude bylo plno vína, krojů a moravských písní. "Věřím, že se všichni při písničce a skleničce dobrého vína společně pobavíme a navíc pomůžeme ochránit naše vinohrady v době zrání před chorobami, špačky, zlým počasím a zloději. Hrdě můžeme prohlásit, že naše právo platí už od šestého století," řekl na úvod za pořadatele slavnosti František Houšť.

Kometa a Orli se bijí i v přípravě: Nenecháme si všechno líbit, říkají

Brno, Znojmo – Přátelské utkání v hokeji? Spíš používejme termín přípravné. O nevraživost a bitky totiž není nouze ani v letošním létě. I hokejisté jihomoravských celků Komety Brno a Orlů Znojmo už při prověrkách na novou sezonu shodili rukavice. „Párkrát jsem se porval i v přátelácích. Nerozlišuju, jestli je to příprava, nebo ostrý zápas, každý jde do utkání naplno,“ řekl znojemský bek Jan Lattner.

Na táboře se každoročně vracím do dětství, říká vedoucí skautského oddílu

Vyškov - Jednu košili nosí, i když ne dennodenně, už patnáct let. Přesně tak dlouho je Helena Dvořáková z Vyškova skautkou. Ke kroji, který si tehdy pořídila, se váže spousta jejích vzpomínek. „Abych se stala členkou Junáku, maminka na mě ušila boudu. Teď si život bez skautingu neumím představit,“ říká pětadvacetiletá vedoucí vyškovského dívčího oddílu Kasiopea, která se stará o sedmnáct jeho členek. Podesáté s nimi letos jako hlavní vedoucí vyrazila na tábor do Otaslavic.

Meruňkovice bude vzácná, kvůli mrazům

Jižní Morava – Loni jsem pálil z tří set litrů kvasu, letos nemám nic. Tak shrnul letošní sezonu pěstitel Josef Procházka z Hodonínska. „Pomrzla i jablka. To málo, co z úrody zbylo, nemá ani cenu sbírat,“ řekl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení