K nalezení tajemného podzemí má pomoci georadarový průzkum, který odborníci v minulých dnech pod Náměstím prováděli. Cílem bylo právě zmapování podzemních prostor. „Terénní průzkum trval pět dnů. Předpokládáme, že zpracované výsledky nám firma předá do měsíce,“ sdělil Zdeněk Adámek, provozně technický náměstek společnosti Vodovody a kanalizace Břeclav, která monitoring platí. V budoucnu totiž plánuje opravu kanalizace. Vedení Mikulova hodlá Náměstí zrekonstruovat kompletně.

Nejstarší domy na Náměstí jsou ze šestnáctého století, ale město v těchto místech stálo už dříve. „Předpokládám, že spousta sklepních prostor i kanalizačních sítí klidně ještě renezančního a barokního původu může být průzkumem objevená. Tehdy bylo běžné, že domy byly podsklepené,“ vyjádřil se Kubín.

Průzkum● Trval pět dní, výsledky očekávají Vodovody a kanalizace Břeclav do měsíce
● Použitý georadar umí přečíst vrstvy až deset metrů pod zemí
● Zařízení nevydává žádné zvuky ani nezpůsobuje vibrace

Právě průzkum může hodně napovědět. „Georadar umí přečíst vrstvy až k hloubkám deset metrů pod povrchem. Jsme v očekávání, že pod Náměstím nebo v okolních ulicích by se něco mohlo najít. Můžeme se dočkat různých překvapení, ale také nemusíme,“ zůstával starosta města Rostislav Koštial opatrný.

Obyvatelé radar nijak nepocítili. „Nevyvozuje žádné hlasité zvuky ani vibrace, není potřeba nic kopat. Jen projet přístrojem po domluvených trasách. Zásadní omezení provozu při tom nejsou,“ uvedl Adámek.

Odborníci hlavně zjišťují, kudy vede hlavní odpadní stoka. Podobný monitoring je výjimečný. Náklady se pohybují v řádu desetitisíců korun. „Děláme jej pouze v místech, kde se dají předpokládat neznámé podzemními prostory. Například v roce 2016 jsme provedli průzkum mikulovských ulic Koněvova a Česká,“ zmínil Adámek.

Podrobné zmapování prostor v Koněvově ulici přineslo podle Koštiala zajímavá výsledky. „Jsou tam dvě vrstvy sklepů pod sebou. Spodní je prakticky nedostupná, i když o ní víme. Průzkum tam vidím skepticky,“ prohlásil mikulovský starosta. Pozemky jsou navíc soukromé.

V roce 2005 se uskutečnil speciální průzkum i pod historickým jádrem Znojma, aby odborníci posoudili vliv tamních sklepů na povrchové stavby. „Prověřovali stav podzemních prostory a ověřovali přítomnost studní, monitorovacích vrtů či jiných objektů, potenciálně vhodných pro sledování vývoje hladiny podzemní vody,“ sdělila znojemská mluvčí Taťána Pavelková.

Znojmo disponuje největším systémem podzemních chodeb a sklepů v České republice. Navíc je přístupný veřejnosti. Je dlouhý téměř sedmadvacet kilometrů a má až čtyři patra. Počátky budování spadají do přelomu čtrnáctého a patnáctého století.

Existence rozsáhlejších zděných nebo kamenných sklepení v Hodoníně je podle mluvčího tamní radnice Ivo Cencingera nepravděpodobná.