BÍLÝ DŮM VE ZNOJMĚ 

Spornou stavbou je někdejší sídlo komunistů na náměstí Svobody ve Znojmě, kterému lidé říkají Bílý dům. Dnes v ní sídlí finanční úřad a úřad práce. „Tato modernistická stavba reflektuje uvažování své doby. Tehdy se věřilo, že řešením, jak plánovat město, jsou velké monofunkční celky. Přesto si myslím, že jde o to kvalitnější, co se postavilo. Je to soustava čistých kvádrů s elegantními poloválcovými tělesy schodišť," popsal znojemský architekt Jan Hora.

Rozporuplná je před lety provedená rekonstrukce objektu. „Změnila jeho vizáž a dala mu poměrně agresivní barevnost," řekl Hora.

VRANŮV MLÝN V BŘECLAVI
Vranův mlýn v Břeclavi.Zdroj: DENÍK/Michal Hrabal

V posledních letech tam přebývají bezdomovci, ve mlýně také několikrát hořelo. Vranův mlýn pod břeclavským zámkem rok od roku stále více chátrá.

A už začíná být lidem nebezpečný. „Stavební úřad majiteli objektu nařídil, aby ho oplotil a zabránil tak vstupu neoprávněných osob, především bezdomovců. Značná část objektu je totiž ve špatném technickém stavu a je tady důvodná obava, že by mohlo dojít k podobné události jako loni v létě, kdy se zhroutila část střechy. Tehdy se v této části objektu naštěstí nikdo nenacházel," připomenul mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek.

Historický vodní mlýn je od padesátých let minulého století mimo provoz. Jeho současným majitelem je podnikatel Ivan Omachlík, který areál nabízí k prodeji. V minulosti o něj měla zájem i břeclavská radnice, ale opadl. Obě strany se tehdy nedohodly na ceně.

LIDOVÁ ŠKOLA UMĚNÍ V HODONÍNĚ
Sklepy po Lidové škole umění u Masarykova náměstí, HodonínZdroj: DENÍK

Z místa, kde dříve nacházely děti z Hodonína i okolí cestu k umění, zbyly jenom oplocené základy. Takzvaná liduška stála do jara 2008 jen několik kroků od Masarykova náměstí, než ji město nechalo strhnout. Demolice byla předražená a v době bourání byla budova v soukromém vlastnictví. Nyní se vyšetřuje, jestli bylo stržení oprávněné. Budoucí využití zatím není jasné.

MLÉKÁRNA V KYJOVĚ
Kyjov – objekt bývalé mlékárny.Zdroj: archiv 

Bývalou mlékárnu ležící v centru Kyjova se městu podařilo koupit v roce 2015, kdy už několik let chátrala. Spolu s areálem bývalého pivovaru, který leží hned vedle, nyní radnice za pomoci městského architekta zvažuje budoucí využití. „Jakmile bude mít koncepci hotovou, představíme ji obyvatelům Kyjova na veřejné besedě. Objevují se i první developeři, kteří o tuto lokalitu mají zájem," přiznal mluvčí města Filip Zdražil.