Hned tři vrcholní představitelé ČSSD se sejdou na krajské kandidátce. Předvolební průzkumy straně přisuzují jasné vítězství, a tak je pravděpodobné, že právě Bohuslav Sobotka, Jeroným Tejc a Michal Hašek si budou dělit posty v nové vládě. Na podzim jsou na řadě komunální volby, ve kterých se Roman Onderka překvapivě rozhodl ještě potřetí obhajovat křeslo primátora.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek je v současnosti druhým mužem ČSSD. Kritici mu pendlování mezi Brnem a Prahou opakovaně vytýkají, avšak spojení funkce šéfa asociace krajů a prvního místopředsedy ČSSD z něj dělá jednu z nejdůležitějších postav české politiky.

Média v posledních dnech spekulovala, že díky jeho dobrým vztahům s prezidentem Milošem Zemanem, by hlava státu mohla pověřit sestavováním nové vlády právě jeho. „Můžu vás ubezpečit, že je to nesmysl," podotkl k tomu Hašek.

Podobný scénář v tuto chvíli není příliš pravděpodobný, protože Hašek by tím ohrozil stabilitu vlastní strany, která se po jeho souboji o předsednické křeslo s Bohuslavem Sobotkou ještě nestihla úplně sjednotit. „Nebudu nad tím spekulovat, ale je pravda, že ústava prezidentovi umožňuje pověřit sestavením vlády, koho chce," řekl politolog Stanislav Balík.

VÍCE INFORMACÍ VČETNĚ PŘEHLEDNÉ INFOGRAFIKY O HLAVNÍCH MUŽÍCH NA VOLEBNÍCH KANDIDÁTKÁCH NAJDETE V PONDĚLNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST

Podle informací Brněnského deníku Rovnost má Hašek slíbený post ministra zemědělství. „Kromě toho bude zřejmě místopředseda vlády. Na jihomoravské kandidátce bude číslo dvě, za Sobotkou," sdělil zdroj z blízkosti ČSSD, který si nepřeje uvést jméno. Trojka bude pravděpodobně současný předseda poslaneckého klubu ČSSD a "Sobotkův člověk" Jeroným Tejc.

Původně měl tyto tři muže do sněmovny doprovodit i brněnský primátor za ČSSD Roman Onderka, ale ten nakonec změnil názor a chce si primátorský řetěz nasadit i potřetí. „Oznámil to nedávno. Všechny tím překvapil, zvláště současného náměstka Olivera Pospíšila," dodal zdroj.

Onderka Deníku potvrdil, že opravdu chce opět stanout v čele kandidátky do komunálních voleb. „Být brněnským primátorem pro něj může být zajímavější, než se stát třeba šéfem poslaneckého klubu," doplnil Balík.

Do boje o brněnskou radnici zřejmě zásadně promluví i starosta Brna-středu za ODS a nástupce Pavla Blažka v brněnské radě Libor Šťástka. Mluví se o něm dokonce jako o možné jedničce kandidátky. Šťástka o své budoucnosti zatím neprozradil nic bližšího. „Mou ambicí zcela jistě bude v následujícím roce složit účty za práci pro Brno a centrální městskou část za tohle volební období. Ať již z jakékoli případné pozice pro to další," komentoval.

Krajská ODS chce Blažka zapojit do kampaně pro parlamentní volby. Na jaké pozici zatím není jasné. „Jako případná jednička by straně vhledem ke svému ministerskému angažmá neublížil. Ale zároveň to není lídr, který by uměl přitáhnout i jiné než kmenové voliče," doplnil politolog Balík.

Vážení čtenáři, diskuze byla zablokována z důvodu opakujících se nevhodných příspěvků.
Omlouváme se a děkujeme za pochopení.