Pardubičtí hokejisté díky nim zvítězili 2:1a srovnali finálové účty na 2:2 na zápasy. Východočeši proměnili všechny tři penalty, tu poslední zvládl kapitán Petr Koukal „Nájezdy nám nejdou delší dobu. Možná si na ně míň věříme. Kdyby na ně došlo příště, musíme to prolomit,“ povídal brněnský útočník Petr Polodna.

Modrobílým nepomohl ani šikula Vojtěch Němec, který svým typickým nájezdem v první sérii srovnával na 1:1. Jenže za Východočechy postupně uspěli Tomáš Zohorna, Jan Kolář a kapitán Koukal.

Proti prvním dvěma se postavil gólman Sasu Hovi, proti Koukalovi se do domácí branky vrátil Jiří Trvaj. „Asi jsme to s Trvkou neudělali stoprocentně. Nečekal jsem, že dostanu gól hned v prvním nájezdu. Pak už jsem byl nervóznější a oni to udělali perfektně,“ hlesl Hovi.

Definitivní rozhodnutí zařídil perníkářům Koukal. Trvaj proti němu sice hodně povyjel a roztáhl se na zemi, ale kapitán se parádně trefil pod břevno. „Měl jsem palici dole. Neviděl jsem, že proti mně vyjíždí. Štěstí, že jsem vystřelil, jinak bych přes něj udělal kotrmelec,“ smál se Koukal.

Smutným brněnským hrdinou se stal Jozef Balej, který neproměnil druhou penaltu a po zápase byl hodně skleslý. „Můj nájezd byl zlomový. Klidně to vezmu na sebe. Chtěl jsem puk zvednout, ale šoupnul jsem ho dolů. Je to moje chyba,“ okomentoval situaci.

Přitom jej Brno málem opěvovalo jako hrdinu. Vyprodaná Kajot Arena znovu sledovalo defenzivní úporný boj. Bezgólové drama ve 46. minutě uťal právě Balej a modrobílí pak směřovali ke třetí finálové výhře. Jenže v čase 54:34 pro ně přišel šok.

Pardubický snajpr Martin Bartek trefou mezi Trvajovy betony utišil halu. „Remíza po základní hrací době asi byla spravedlivá,“ prohlásil brněnský kouč Zdeněk Venera

Domácí se museli vyrovnat s nucenými změnami v sestavě. Kvůli zraněním z pátečního duelu zůstali v civilu Radek Dlouhý a Tomáš Svoboda. Na marodce tak doplnili Róberta Petrovického. „Jsou to hráči, kteří mají útočnou sílu. Nejsme teď vepředu tak silní, ale nedá se nic dělat. Kdo z nich nastoupí v úterý, je otázka,“ nechtěl Venera předjímat.

Pardubice uspěly s výbornou defenzivní taktikou. „Ve venkovních zápasech jsme přidali v nasazení a bruslení a byla cítit mnohem větší soudržnost týmu. Takto musíme pokračovat,“ zburcoval pardubický tým kouč Pavel Hynek.

Pátý finálový zápas je na programu v úterý v ČEZ Areně od 17.40 hodin.