Je těsně před jedenáctou hodinou odpoledne. Na závodní trati a tribunách je i přes vydatný déšť živo. I když už se na okruhu jezdí od rána, protože motocykloví jezdci se rozcvičují, do areálu proudí stále další návštěvníci.

Ti, kteří se i přes dopravní komplikace dostali na okruh včas před prvním závodem, hledají co nejlepší místo na pozorování prvního závodu motorek.

Například student Jakub Rychtařík vyrazil na brněnský okruh už v osm ráno. „Doprava ještě nebyla tak špatná a z Mendlova náměstí jsme na okruhu byli za půl hodiny. Teď netrpělivě čekáme, až začne první dnešní závod. Jsem na něj zvědavý, startují i dva čeští jezdci," těší se Rychtařík.

I když je zem na přírodní tribuně C, odkud je výhled hned na několik zatáček, úplně promočená, většina fanoušků usedá na připravené karimatky nebo celty. „Každý rok si je nosíme, abychom neseděli na studené a zaprášené zemi. Letos jsme tak aspoň trochu chráněni od deště, ale moc to nepomáhá. Skoro vše máme mokré," popisuje Lukáš Sedláček.

Zatímco fanoušci, kteří jsou většinou oblečeni do dresů svým oblíbených závodníků, hledají kousek suchého místa a urputně drží deštníky, na startovní dráze se připravují jezdci. Ještě pět minut před závodem se kolem každého motá celý tým. Krásné hostesky v krátkých šatech se i přes chladné počasí na jezdce i diváky usmívají a nedávají na sobě znát, že mrznou. Vše každou chvíli vypukne.

Do začátku závodu zbývá pět minut a diváci se pomalu dostávají do varu. A čeští fanoušci jsou zvědaví, jak si letos povedou dva čeští jezdci Karel Hanika a Jakub Kornfeil. „Ještě zbývají poslední úpravy. Jezdci nasazují rukavice a začínají se koncentrovat před závodem. Za chvíli to celé vypukne, nemůžu se dočkat," popisuje pár minut před závodem jeden z návštěvníků Jindřich Kolman.

Túúú. Klakson hlásí, že za minutu jezdci vystartují na závodní trať. Mechanici z kol motorek sundávají nahřívací povlaky, aby pneumatiky měly při startu co nejoptimálnější teplotu. „Už vše uklízejí a mizí. Tři, dva, jedna a start. Jezdci jsou na dráze," komentuje první z trojice závodů Kolman na tribuně T5 naproti boxové uličky.

Diváci sledují závod s nadšením, ale kazím jim ho déšť. Čeští fanoušci jsou ve střehu. Kornfeil se chvíli po startu dostává na druhé místo a návštěvníci doufají, že by se mohl udržet. „Třeba by z toho mohla přece jen být bedna. To by byla paráda, jen to nesmí pokazit. Na mokru mu to jezdí dobře," komentují výbornou pozici čeští diváci. Když kolem nich závodník projíždí, notně ho na tribunách povzbuzují. Nakonec dojíždí Kornfeil na šestém místě. „Nevadí, i tak je to skvělý výkon," slaví návštěvníci okruhu.

Lidé na brněnském Automotodromu i přes déšť a mokro zůstávají i po poledni. „Čekáme na poslední závod. Pojede miláček celé naší rodiny Valentino Rossi. Do té doby musíme počkat nejlépe u stánku s pivem," okomentovala špatné počasí Radka Melecká.