Ještě nedávno ale byla situace nejasná. „Kraj slíbil, že domov důchodců postaví, jednali jsme o tom ještě s hejtmanem Haškem. Nic se ale nestalo. Proto doufáme, že nynější vedení bude k problému vstřícnější,“ uvedl starosta Bučovic Jiří Horák.

Podle něj aktuální stavební projekt vypadá slibně. „Věřím tomu,“ dodal.

Jak řekl obyvatel Bučovic Aleš Záhumenský, demolice starých jeslí a výstavba nové třípatrové budovy je správným krokem. „Určitě městu přijde vhod nová využitelná budova. Je dobře, že se zbavíme toho starého nevzhledného domu. Podpora starších lidí je navíc velice důležitá a potřebná,“ souhlasil s projektem muž, jehož prarodiče dožívali v podobném zařízení.

„A moc se jim tam líbilo,“ zavzpomínal Záhumenský.

Bučovický domov důchodců:
● Celkové náklady na stavbu přesáhnou 113 milionů korun
● Předpokládanou dotaci od ministerstva práce a sociálních věcí experti vypočítali na 68 milionů korun, kraj uhradí zbývajících 45 milionů
● Objekt domova pro důchodce se zvláštním režimem bude oválného tvaru, nepodsklepený a bude mít tři patra
● Areál nabídne kapacitu 50 lůžek, součástí poskytovaných služeb bude i zdravotní péče

Kraj se zavázal na stavbě nového domova důchodců podílet pětačtyřiceti miliony korun. Na zbytek, zhruba sedmdesát milionů korun, požádá o dotaci u ministerstva práce a sociálních věcí. „Ministerstvo není vázané žádným termínem, ale do léta by rozhodnutí mohlo padnout. Na podzim bychom pak mohli zahájit soutěž na zhotovitele,“ nastínil termíny náměstek jihomoravského hejtmana Marek Šlapal. Jak doplnil, v případě získání dotace by mohl být nový domov hotový už v roce 2019.

Plánovaný objekt nebude určený všem důchodcům. Půjde totiž o domov se zvláštním režimem a potřebnou lékařskou péčí. „Bude pro seniory, kterým už jejich stav neumožňuje setrvat v domácím prostředí,“ popsal Šlapal.

Zařízení tohoto typu pečují například o důchodce s Alzheimerovou chorobou nebo stařeckou demencí. „Účelem je zvýšit v Jihomoravském kraji kapacity pobytových zařízení sociálních služeb pro osoby s různými typy demencí,“ zmínil investiční referent projektu Jaroslav Kozák.

Počítačový scan mozku zasaženého Alzheimerovou chorobou. Ilustrační foto.
Alzheimera odhalí pětiminutový test. Pilotní projekt má dřív zachytit nemoc

Nemocní starší lidé se výstavbou bučovického domova dočkají padesáti dalších lůžek. Spolu se vznikem nového objektu stejného typu v Miroslavi na Znojemsku tak o něco klesne počet odmítaných žádostí o dlouhodobý pobyt v zařízeních se zvláštním režimem v celém Jihomoravském kraji. Domov pro důchodce v Miroslavi totiž pro zájemce přichystá taktéž padesát lůžek.

Podle bučovického starosty Jiřího Horáka najde nový domov důchodců ve městě využití velmi snadno a rychle. „U nás je po něčem podobném obrovská poptávka. I přesto, že už tu nějaké domy s pečovatelskou službou máme," vyjádřil se Horák.

Sto nových lůžek pomůže, zájem je ale mnohem větší

Jižní Morava – Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že v Jihomoravském kraji existuje 35 domovů pro důchodce se zvláštním režimem. Zhruba u poloviny z nich je zřizovatelem kraj, ostatní pak města, obce a další poskytovatelé sociálních služeb. Jejich kapacita činí v souhrnu zhruba 2800 lůžek.

V posledních letech se počet lůžek navýšil o 800. „Přesto stále evidujeme obrovské množství neuspokojených žádostí,“ sdělil pracovník brněnské pobočky Českého statistického úřadu Karel Adamec.

Jak ale vysvětlil, zhruba 1600 odmítnutých žádostí ročně nepředstavuje počty reálných žadatelů. „Někteří lidé si podávají více žádostí na různá místa,“ komentoval to Adamec.

Nový bučovický objekt spolu s plánovaným domovem důchodců se zvláštním režimem v Miroslavi na Znojemsku by měl zájem alespoň částečně uspokojit. „Aktuální poptávka není dostatečně zabezpečená vzhledem k demografickému vývoji a stárnutí populace v Česku. Vyplývá to z analýz, které si nechal zpracovat Jihomoravský kraj,“ potvrdil investiční referent bučovického projektu Jaroslav Kozák.

ADÉLA JELÍNKOVÁ