„V případě hrobky soud navrhuje, aby se znovu projednalo, zda nebylo porušené právo na respektování soukromého a rodinného života," odůvodnil rozhodnutí soudu předseda senátu Libor Daňhel. Záležitost rodinné hrobky se tak vrací k okresnímu soudu.

Dietrichsteinová, která na jednání nepřijela, ale může ještě podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Její právní zástupce Martin Horák předpokládá, že tuto možnost využije. S rozsudkem podle svých slov spokojený není. Prohlásil ale, že ho těší, jak se soud postavil k problému s hrobkou. „Jde o velice citlivou záležitost pro rodinu Dietrichsteinů," řekl.

Starostu Mikulova Rostislava Koštiala výsledek soudu nepřekvapil. Ujistil, že pokud se Dietrichsteinové podaří hrobku nakonec získat, bude s ní město vyjednávat o využití stavby. „Nyní je už hrobka kulturní památka se vším všudy. Nedokážu si představit, jak by ji Dietrichsteinové spravovali z Jižní Ameriky," podotkl Koštial. Mikulov do oprav hrobky investoval už desítky milionů korun.

Čtěte také: Vesnice na Břeclavsku v roce 2050? Boj o tradice, předpovídají odborníci

Šlechtický rod Dietrichsteinů sídlil na mikulovském zámku od šestnáctého století a patřil mu rozsáhlý majetek v kraji. Všechny pozemky a stavby mu hned po válce zabavil stát s odkazem na vazby k nacistům. Argumentoval tím, že otec žalobkyně Alexandr byl členem Henleinovy Sudetoněmecké strany (SdP). Dietrichstein proti zabavení majetku aktivně nevystupoval.

Jeho dcera Mercedes už v minulosti žádala vydání mikulovského zámku, Kozího hrádku a dalšího vlastnictví po státu. U břeclavského okresního soudu neuspěla. Odvolala se ke Krajskému soudu v Brně, který jí také nevyhověl. Pak vznesla nárok i na majetek Mikulova.

Podívejte se: Unikátní vězení: trestanci pomáhali se stavbou, upečou si velikonoční beránky

VIKTORIE POKORNÁ
MICHAL HRABAL