S Okamurovci nejednáme, jinak nám nevadí nikdo. Takové prohlášení vysílali do světa lídři stran, které se probojovaly do krajského zastupitelstva. Ani po dvou dnech jednání není jasná koalice.

Navrch mají lidovci. Kvůli odporu vítězného hnutí ANO k Michalu Haškovi v podstatě udávají tempo jednání. ANO se bez jejich jedenácti zastupitelů v koalici neobejde. A to přesto, že má mandátů patnáct.

Lidovci si proto kladou podmínky. „ANO přišlo s tím, že chce jako vítěz voleb obsadit tuto pozici. My to respektujeme. Musíme se ale dívat na to, s čím hnutí přichází jako nové uskupení bez zkušeností v krajské politice," uvedl po pondělních jednáních možný budoucí hejtman Roman Celý.

Nejvíc si zatím podle vlastních slov rozumí se Starosty pro Jižní Moravu. Potvrdil to i jejich lídr Martin Maleček. „Pro možné budoucí jednání o postech na kraji jsme nejbližšími partnery," sdělil za čtyřčlenný zastupitelský klub.

Pevnějším spojením se Starosty se tak lidovci silou v pětašedesáti­členném zastupitelstvu nyní rovnají hnutí ANO. Jako nejpravděpodobnější se tak po dvou dnech jednání podle informací Brněnského deníku Rovnost jeví spojení ANO, lidovců, Starostů a občanských demokratů.

Právě ti by tak vyloučili z možné koalice TOP 09 a Žít Brno. „S TOP 09 problém nemáme, ale vadí nám Žít Brno. Spolupráce by byla možná, pokud by se rozdělili," vzkázal lídr ODS Jiří Crha.

Naopak výhrady proti občanským demokratům má tříčlenný klub zelených a Pirátů. Spolupráci jim zakazuje koaliční dohoda.

Podle politologa Masarykovy univerzity Lubomíra Kopečka ze hry zatím žádná strana není. „Všichni chtějí pohodlnou většinu, to znamená jeden či dva mandáty k dobru," vysvětlil.

Podle informací Rovnosti se u stolu od soboty nesešli bývalí kolegové z kraje, lidovci a sociální demokrati. V některých krajích České republiky se podle zákulisních informací snaží ČSSD obejít hnutí ANO a skládat koalici bez něj. „O této variantě se teď nejedná, není ale úplně zavržená," připustil lidovec Jiří Němec.

Pokud by se sociální demokraté a lidovci dohodli, stačila by jim spolupráce s ODS a Starosty. Pomohla by jim tichá podpora komunistů, tak jako doposud lidovcům a sociálním demokratům.

Mezi další možné koalice patří spojení tří nejsilnějších stran nového zastupitelstva. Spojení ANO a lidovců s ČSSD komplikuje podmínka hnutí nespolupracovat s Haškem. „Tato varianta je nyní nepravděpodobná," poznamenal Celý.

Menší uskupení preferují osvědčenou koalici z Brna. Tam už dva roky spolupracují zelení, Žít Brno, ANO a lidovci, od jara i s TOP 09. Matematicky možná je i spolupráce ANO, komunistů, TOP 09 a Žít Brno se Starosty a zelenými s Piráty. Spojení by ale mělo křehkou většinu jednoho hlasu.