Nejvíce jich letos podobně jako každý rok míří do Chorvatska, Itálie nebo Bulharska. O Řecko a Egypt loni výrazně klesl zájem kvůli tamním nepokojům.

Naopak oblibu Chorvatska neohrozí téměř nic. Ani nehoda autobusu z předminulého týdne, při které zahynulo osm českých turistů. „Lidé cesty do Chorvatska nestornují. Ani zájezdy autobusem kamkoliv. Jen se občas ptají, kolik řidičů jede, nebo jakým autobusem," uvedl marketingový ředitel brněnské cestovní kanceláře Invia Michal Tůma.

Daleko jen s péčí

Zvláště při cestách do vzdálenějších zemí dávají Jihomoravané přednost bezpečí pod křídly cestovní kanceláře. „Bez cestovky bych si asi na Ukrajinu netroufla, přece jen ji považuji za divokou zemi. Na dovolené jsem ale měla pocit, že je o mě postaráno. Možná i letos vyrazím s cestovkou do zemí, z nichž jsem zatím měla respekt," řekla třeba Brňanka Markéta Navrátilová.

Po loňském velkém zájmu o dovolenou v Turecku se turisté letos začínají vracet do Egypta. Loni jej vynechávali kvůli tamním nepokojům. „Egypt se vrací na špičku. Oproti loňsku jsme prodali o pětinu více zájezdů. Zákazníkům se líbí hlavně to, že země nabízí atraktivní ceny v čtyř- a pětihvězdičkových hotelech se službami all inclusive," potvrdil výkonný ředitel cestovní kanceláře Fischer Jiří Jelínek.

Ministerstvo zahraničních věcí v červnu vydalo pro cesty do Egypta varování. Nedoporučuje lidem individuální výlety mimo hlavní turistické oblasti.

Asociace cestovních kanceláří podobné obavy považuje za přehnané. „Delegáti z různých míst Egypta a místní obchodní partneři potvrzovali, že turistům nehrozí žádné patrné nebezpečí," upozornil místopředseda asociace Jan Papež.

Třetinové slevy

Mnoho turistů mělo loni strach i z dovolené v Řecku, kde obyvatelé měsíce protestovali proti úsporným opatřením a špatné situaci země. Ceny zájezdů do této země klesaly až o třetinu, ale turisté přesto váhali. „To se v posledních třech týdnech naštěstí změnilo. Vrátily se odtud tisíce spokojených klientů," řekl mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jiří Osúch.

Netradiční destinace oblíbené pro letošní rok jsou Kapverdské ostrovy nebo Maroko. „Zájem o Kapverdy, tropické souostroví uprostřed Atlantického oceánu, meziročně vzrostl dvaapůlkrát. Turisté častěji vyhledávají odpočinek v marockých letoviscích, kde se zájem oproti loňsku zvedl o polovinu," doplnil Tůma.

Osm věcí, kterých turisté při zapomenutí nejvíce litují:

1. Energetické zdroje

Nejvíce si turisté stěžují, že si zapomněli baterie do fotoaparátu nebo nabíječku mobilů. Důležitý je také převod elektrického napětí, jsou-li v určité destinaci jiné hodnoty elektrického proudu nebo tvar zásuvky.

2. Dostatek peněz

Většina turistů si předem vymění jen část peněz a na místě potom vybírá z bankomatu. Po návratu je překvapí výpis z účtu, na kterém najdou vysoké poplatky za výběry i nevýhodný kurz.

3. Slivovice

Jiná úroveň hygieny i jiný poměr minerálů ve vodě bývá příčinou žaludečních a střevních nevolností. Zkušení cestovatelé proto doporučují dát si každé ráno doušek slivovice, která dokáže problémům předejít. 

4. Připojištění

Úrazy, zubní ošetření a různé nevolnosti se nedají levnou cestou okamžitě vyřešit. Proto je už na čtvrtém žebříčku vynechané a v některých případech zapomenuté zdravotní pojištění pro cesty do zahraničí, které se často velmi prodraží.

5. Očkování

Dostatečnou dobu před odjezdem je potřeba si zjistit, která očkování jsou vhodná. Někdy se však nepříjemný parazit či nemoc projeví až po návratu z dovolené (např. u malárie) a mezitím se nakazí další osoby v rodině a okolí.

6. Náhradní karta do fotoaparátu

Není nic horšího než fotografie vybírat a mazat přímo na místě. Proto je dobré si vzít i náhradní kartu do fotoaparátu, případně rovnou notebook.

7. Mezinárodní řidičský průkaz

Ačkoli to turisté nemusí plánovat, může je napadnout půjčit si dopravní prostředek na místě. Potom může být problém pokud nemají vyřízený mezinárodní řidičský průkaz.

8. Hojivá mast

Není nic horšího než prožít dovolenou se spáleninami kůže a případně nepříjemnými ekzémy nebo mořskou solí vysušenou pokožkou. V takovém případě je vhodné přibalit na cesty hojivou mast