Jen Podané ruce spolupracují na jižní Moravě se třemi tisíci závislých na drogách. „Zaznamenali jsme mírný úbytek uživatelů heroinu,“ řekl Voříšek. Právě této drogy loni zadrželi policisté z Národní protidrogové centrály přes dvě stě gramů.

Situace se zlepšila například v Břeclavi, kde se u tamního Vídeňského mostu narkomani dříve scházeli. Lokalitu však již opustili. „Věděli jsme, že tam vařili drogy, ale od té doby, co se v místě pokácely stromy, je tam klid. Spousta známých firem je navíc zrovna v této době ve vězení,” zmínila Martina Hanáčková z břeclavského K-centra.

Ředitel břeclavského muzea a galerie Petr Dlouhý.
Slabiny jsou v dopravě a službách, tvrdí ředitel Dlouhý o Břeclavi

Několik použitých injekčních stříkaček našli pracovníci centra také v přístřešku Českých drah. „V současnosti však v Břeclavi není místo, kde by se pravidelně narkomani scházeli,” dodala Hanáčková. A to ještě před dvěma roky sbírali strážnici v ulicích Břeclavi kolem stovky odhozených stříkaček.

Naopak strážníci v ulicích Znojma měli na začátku roku napilno. V prvních dvou měsících posbírali jednatřicet injekčních stříkaček. Podobné množství našli břeclavští strážníci za celý loňský kalendářní rok. „Ve Znojmě jde ale spíšeo nárazovou záležitost. Nejvíce odhozených stříkaček bylo v okolí nádraží a v jižní části města,“ sdělil preventista znojemských strážníků Petr Hladký.

Naopak počet injekčních stříkaček, které posbírají v ulicích brněnští strážníci, roste. „Předloni jich bylo 2190, loni už 2350,“ upozornil mluvčí Jakub Ghanem.

Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje oslavili věřící na Slovanském hradišti v Mikulčicích tradiční Cyrilometodějskou poutí Podluží.
Věřící na hradišti uctili Cyrila a Metoděje. Poprvé také s Moravskými rytíři

Doplnil, že jedno z problematických míst Brna je třeba Svitavské nábřeží. „Co tamní opuštěný areál demolují, tak se to tam ale zlepšilo,“ uvedl.

Problémy dělá policistům nadále také marihuana. „Dohromady nám skončilo v rukou na sto padesát kilogramů,“ vyjmenovala mluvčí centrály Barbora Kudláčková. Policisté navíc za prvních šest měsíců letošního roku odhalili dvě pěstírny. Loni skoro dvacet. Varen loni odhalili přes třicet.

Přesto se podle Voříška situace na jižní Moravě zlepšuje. „Dlouhodobí klienti se naučili brát drogy zodpovědně. Virová a infekční onemocnění se vyskytují jen minimálně,“ informoval.

Podle poslední zprávy o drogových úmrtích Ústavu zdravotnických informací drogy v roce 2015 na jižní Moravě zabily osm lidí. V celé České republice kvůli drogám zemřelo přes sto lidí. Smrt nejčastěji způsobuje pervitin.

K rozsáhlému požáru pole a pneumatik vyjížděli hasiči v pondělí odpoledne k zemědělskému družstvu nedaleko Purkrábky u Suchohrdel.
Víc než stovka hasičů v akci: rozsáhlý požár způsobila jiskra od kombajnu