VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Festival naučí výrobu mascarpone nebo přípravu šneků

Brno – Tři týdny mají Brňané na ochutnávku regionálních potravin od nejlepších brněnských kuchařů, naučit se vařit vlastní šunku, připravit dýňový olej, nebo ochutnat moravské víno jazykem cizince. Čtvrtý ročník gastronomického festivalu Jídlo z blízka právě začal a Brňané si ho užijí až do konce července.

7.7.2014
SDÍLEJ:

ILUSTRAČNÍ FOTO: Gastronomický festival Jídlo z blízka v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

DEGUSTAČNÍ MENU. Bohéma, Boulevard nebo kavárna Era. To je jen část osmi vyhlášených brněnských restaurací, jejichž šéfkuchaři přeměnili místní suroviny ve speciální festivalová tří až čtyř chodová menu. „Letos se k nám poprvé přidala i mimo brněnská restaurace Hotel Termal Mušov, kde si návštěvníci dají filet z pohořelického kapra. Bereme to jako první krok k rozšíření festivalových restaurací po celém Jihomoravském kraji i za jeho hranice," uvedla mluvčí festivalu Lucie Frgalová.

Ryba podle ní ale není jediné maso, ze kterého můžou návštěvníci vybírat. V restauraci Green ochutnají nadívaný bok z mléčného selátka, v Borgo Agnese jehněčí kýtu a v La Bouchée pod tajemným názvem Lapin rôti à la moutarde roládu z farmářského králíka na hořčici. Pallazzo Restaurant a U Fidela různými způsoby zpracovaly vepřovou plumu.

GASTRONOMICKÉ DÍLNY. Vepřovou paštiku najdou Brňané v každém větším obchodě. Pokud ale dostanou chuť na méně obvyklou zaječí, nebo bažantí, nemusí složitě shánět ani je. Na workshopu v obchůdku Lahůdky J. Gruber Delikatessen se příští středu naučí dělat vlastní.

Poslední červencový víkend se zase můžou vypravit na hrad Veveří, kde si v peci pod věží vyzkoušejí upéct vlastní koláče. „Loni jsme se s přítelem na hrad vypravili. On si zkusil udělat slaný, česnekový koláč, já povidlový. Do pece se vkládaly na speciální dřevěné lopatě. Byl to zážitek a něco jiného, než balený koláč ze supermarketu," zavzpomínala Brňanka Zuzana Doupovcová.

Koho lákají spíš netradiční chutě, naučí kuchaři vyrobit vlastní sýr mascarpone, nebo přípravu šneků na několik způsobů.

NA ČERSTVÉM VZDUCHU. Část letošního programu se přesune také na čerstvý vzduch. Už v úterý večer zve na grilování s živou hudbou restaurace Bohéma. „Nabídneme například grilovaný kozí sýr s ovocným chutney, nebo grilovanou pštrosí debrecínku. K poslechu zahrají swingová a cimbálová muzika," uvedla za restauraci Daniela Kundrová.

Z grilu v Otevřené zahradě pod Špilberkem zavoní o víkendech zvěřina a vyzrálé hovězí i vepřové z Mikrofarmy.

NA ZAPITÍ. Z devíti degustací si můžou zájemci vybrat v přidruženém programu Víno z blízka. „Na 29. července jsme si dokonce pozvali zahraničního sommeliera, který povede degustaci místních vín pohledem cizince," doplnila Frgalová.

Podrobný program akce a informace o rezervacích najdou čtenáři na stránkách festivalu .

Autor: Anna Fajkusová

7.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejisté Přerova (ve žlutém) v přípravě proti Orlům Znojmo.

Orli si na Zubrech smlsli. Přerov dostal od Jihomoravanů „bůra"

Architekti chtějí zaujmout vinaře. V krojích.

Architekti chtějí zaujmout vinaře. V krojích

Více nehod motorkářů v kraji: letos již čtyři mrtví, přibylo i zraněných

Jižní Morava – Horké léto a vášeň pro rychlost plní jihomoravské silnice motorkáři a policejní statistiky novými záznamy o dopravních nehodách. Poslední s tragickými následky vyšetřovali policisté devátého srpna u Čejkovic na Hodonínsku.

Výměny žížal? Nadšenci se navzájem hledají na mapě

Jižní Morava - Kromě třídění odpadu začali lidé v domácnostech používat žížalí kompostéry. Vznikla i mapa, díky které se mohou navzájem kontaktovat. Zapojili se nadšenci na Znojemsku a Hodonínsku.

Reakcí na bodnutí přibývá. Hmyz útočí i na lékaře

Brno /ANKETA/ - Nejprve pobodali sršni mladého muže, poté zaútočili na dvě posádky záchranářů a kolemjdoucí. Scéna jako z hororu se odehrála v neděli večer v brněnské Bystrci. Výjezdů k lidem, u nichž se projeví alergická reakce na bodnutí včelou, vosou či sršněm, je podle odborníků v létě výrazně více.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení