Soutěž Gayman se letos koná již po patnácté. Přihlásit se do ní mohli jak gayové, tak bisexuálové, ke kterým Schoffer patří. Vyučením stavař zastupuje Jihomoravský kraj a ve svých čtyřiceti letech je druhý nejstarší ve finálové devítce.

Před galavečerem musí absolvovat dvě soustředění. Na prvním ho například učili chodit a artikulovat. „Taky mě připravovali na promenádu ve spodním prádle a na volnou disciplínu. Tu zatím vymyšlenou nemám, ale asi ji spojím s mou zálibou v historii," nastínil.

Schoffer se vedle historie zajímá i o umění, architekturu a archeologii. Je kastelán tvrze Nemile na Jesenicku. „Kastelánem jsem se stal náhodou. Kamarád se mi svěřil, že pochází ze starého statku, který budou bourat. Věděl, že mám rád staré věci a nabídl mi, ať si něco odvezu," přiblížil. Při prohlídce zjistil, že se jedná o původně středověkou, renesančně přestavěnou tvrz. Rozhodl se ji zachránit a nějakou dobu tam i bydlel.

Podmínky takového života ale nejsou podle Schoffera pro ženy ideální. „Tehdy jsem měl přítelkyni. Vstávat do zimy, to nezvládne každá," zlehčuje.

Sám přiznává, že je jednodušší navázat kontakt s mužem než se ženou. „Ženu musíte brát na večeři, kupovat jí květiny, dobývat ji celý večer. S muži to mám prostě snazší," zhodnotil bisexuál, který je momentálně nezadaný. Svoji orientaci si začal uvědomovat ve třiadvaceti letech, když poprvé navštívil gay bar.

SIMONA ZPĚVÁKOVÁ