Mezinárodní přehlídka, která často až zečtyřnásobí počet obyvatel Strážnice, bývá i místem setkání pro rodiny. „Jezdím sem tradičně každý rok. Zvláště se těším na sestru, která tady vystupuje,“ řekla Nikola Valášková z Hroznové Lhoty.

Naopak poprvé dorazila na strážnické folklorní slavnosti Lucie Valášková z Prahy. „Mám tady sestřenky, a jedna z nich bude i v kroji tancovat. Chci tady všechno projít a co nejvíc toho vidět,“ svěřila se návštěvnice z Prahy.

Dudy jsou předmětem vášnivého obdivu i vědeckých výzkumů. Jejich hudební a taneční tradici evropských regionů přiblíží pořad na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici na Hodonínsku Z krajin za obzorem.
Pět tisíc let starý hudební nástroj. Dudáka od foukání osvobodil čerpací měch

Letošní tropická vedra přidělala práci i hasičům, kteří kropili silnici od Skalické brány až do centra, aby aspoň trochu zchladili asfalt pod nohami tanečnic, tanečníků a hudebníků pro dvouhodinový průvod. O něco těžší to měli basisté. „Je to náročnější, než když si vystupující cestu jen proběhnou. Musí mi tak občas i někdo se souboru pomoct,“ řekl Lukáš Fogl z jabloneckého folklorního souboru Nisanka.

Program letošní Strážnice nabídl za tři dny téměř čtyřicet pořadů, ve kterých vystoupilo téměř tři tisíce účinkujících, včetně těch z Turecka, Velké Británie nebo Rumunska. Organizátoři připomněli řádu významných osobností, například tři primáše Slávka Volavého, Juru Petrů či Jaroslava Václava Staňka, muzikologa a dramaturga Jaromíra Nečase a také legendu valašského zpěvu Jarmily Šulákové. „Už v roce 1950 jsme tady s Jarmilkou soutěžily ve zpěvu. Její hlas byl výjimečný a rozdávala lidem opravdu jen radost,“ zavzpomínala v neděli Zdeňka Straškrabová ze vsetínského Vsacanu.

Cestovatel Pavel Novotný vyrazil na svůj druhý Liberta trip, tentokrát jede z Čejkovic na norský Nordkapp.
Devět tisíc kilometrů na Libertě. Čejkovický cestovatel vyrazil na sever Norska

Prezident festivalu a ředitel pořádajícího Národního ústavu lidové kultury Martin Šimša odhadl letošní návštěvnost na třicet tisíc lidí. Policejní mluvčí Štěpánka Komárová hodnotila strážnickou akci jako klidnou.