Zbrojovka ve třetím kole nejvyšší soutěže přivítá od sedmi hodin večer pražskou Spartu. „Věřím, že přijde přes osm tisíc lidí. Na zápas se hodně těším. Sparta je největší soupeř, na kterého v lize narazíme, z brněnské strany jde o nepřítele číslo jedna," prohlásil fanoušek Zbrojovky Jaromír Navara.

Nahlas se mluví o desetitisícové návštěvě, kterou stadion v Králově Pole zažil naposledy před deseti lety, když Brno v Poháru Intertoto remizovalo 1:1 se španělským Villarealem. „Tehdy jsem ještě podával balony a atmosféra byla skvělá. Doufám, že někdy podobnou euforii zažiji," přál si brněnský obránce Luděk Pernica.

Na zápas se chystají také policisté a strážníci. „Pořadatelé budou kontrolovat situaci na stadionu a my budeme připravení jim v případě problémů pomoct," sdělila mluvčí jihomoravských policistů Petra Vedrová. Podotkla ale, že žádné větší problémy při zápasech Zbrojovky a Sparty v poslední době policie nemusela řešit

Přijede Sparta. Hlídky strážníků už zbrojí

Brno - Štítová družstva, psovodi, několik členů jednotky operativního zásahu a další desítky hlídek brněnských strážníků. Ti všichni budou v neděli už od brzkého odpoledne sledovat situaci v centru města, v Králově Poli a dalších vytipovaných lokalitách. Na stadion brněnské Zbrojovky v Srbské ulici totiž přijede pražská Sparta a stovky jejích fanoušků.

Kvůli zápasu, který začne v sedm hodin večer, připravují strážníci rozsáhlá bezpečnostní opatření. „Hlídky budou kontrolovat dodržování dopravních značek například na Slovanském náměstí a v blízkosti Srbské a Skácelovy ulice," sdělil mluvčí brněnských strážníků Pavel Šoba. Červinkova a Vodova ulice budou úplně uzavřené. Provoz v dalších ulicích kolem stadionu má být omezený podle aktuální situace.

Po skončení utkání budou strážníci kontrolovat odchod a odjezd diváků ze stadionu. „Hlídky dohlédnou i na centrum města kvůli možným výtržnostem," sdělil Šoba.

Při akci budou desítky strážníků spolupracovat s republikovými policisty. „Připravujeme standardní opatření jako na ostatní zápasy. Pořadatelé budou kontrolovat situaci na hřišti a my jsme připravení jim v případě problémů pomoct," informovala mluvčí jihomoravských policistů Petra Vedrová. Dodala, že podle posledních informací přijede většina sparťanských fanoušků auty.

To pravděpodobně způsobí problémy s parkováním kolem stadionu. „Fanouškům, kteří se vydají v neděli na fotbal, jednoznačně doporučujeme využít prostředky městské hromadné dopravy," upozornil Šoba.

Podle mluvčího fotbalové Sparty Ondřeje Kasíka přijede do Brna na zápas tři sta až čtyři sta fanoušků pražského klubu. „Kvůli tomu, že mají možnost koupit sí lístek přímo na stadionu, přesné číslo říct nemůžeme. Očekáváme, že většina fanoušků pojede do Brna po vlastní ose," naznačil Kasík, že žádný organizovaný výjezd do Brna Pražané neplánují.

Podobně jako Kasík se vyjádřil i místopředseda Občanského sdružení Zbrojováci Jakub Mikšovský. „Na zápase očekáváme plný sektor hostů, tedy dvě stě až tři sta příznivců Sparty. Hodně dalších sparťanů žije na jižní Moravě, do Brna se vydají a budou rozesetí po tribunách," sdělil Mikšovský.

Pokud se odhady o počtu příznivců Sparty naplní, půjde o jednu z největších návštěv fanoušků hostujícího klubu na zápase Zbrojovky.

Mikšovský dodal, že žádné výtržnosti ani problémy neočekává. „Obě mužstva jsou v tabulce nahoře a půjde především o dobrý fotbal. Nevím, zda si tvrdší jádra fanoušků domlouvají nějaké bitky. A pokud o tom někdo ví, nezveřejní to," uvedl.

Jeden z posledních problémů, který policisté v souvislosti s fotbalovým utkáním v Brně řešili, je z konce letošního března.

Na silnici u stadionu v Srbské ulici tehdy neznámá skupina lidí napadla tři fanoušky hostujícího týmu z Hradce Králové a sebrala jim klubové šály a čepice.