Odhalují zločin, pátrají po tajemství havířů nebo prchají před radiací, všechny ale spojuje jedno. Neúprosný časový limit, ve kterém si musí hráči poradit s hádankami a úkoly a uniknout z místnosti. V Brně funguje dvacítka takzvaných únikových místností a nové přibývají.

Jednu z nich chce dokončit v tomto měsíci v Husovicích student architektury Tobiáš Janík. Úkolem hráčů bude ukrást výzkumné poznámky šíleného vědce a dostat se s nimi ven. „Při navrhování místnosti mi pomohlo, že si hlavolamy vymodeluji v počítači a pak vytisknu na 3D tiskárně," zmínil Janík.

Tři různá témata propojil v pátek ohňostroj na vrcholu Kraví hory. Zhruba čtvrthodinovou světelnou podívanou si nenechaly ujít stovky lidí. Show zvala Brňany na nové představení hvězdárny Nebe v plamenech.
Nebe v plamenech: ohňostroj na Kraví hoře pozval na nový pořad hvězdárny

Místnost připravuje ve volném čase s přáteli už přibližně rok. Zkušenosti sbíral při hrách v Brně, Ostravě i v Litvě. Oceňuje hlavně silný zážitek. „Když třeba lidé vidí tmu ve filmu, tak to prožívají úplně jinak, než když musí v úplné temnotě a ve stresu řešit hádanky," zdůraznil student architektury.

Co to jsou únikové místnosti
∙ v únikových místnostech se obvykle dvou až pětičlenné skupiny hráčů snaží řešit úkoly a hádanky, díky jejichž zdolání se dostanou pryč z uzavřeného prostoru
∙ na řešení mají omezený čas, což může být velmi stresující
∙ luštění šifer a snahu uniknout obvykle doprovází příběh a hráči se tak stávají na čas vyšetřujícími detektivy, vězni na útěku nebo třeba bádajícími alchymisty

Pouze na místnost se neomezuje žebětínská hra Pod povrchem, kde mohou hráči prozkoumat celý dům. „Otevřeli jsme loni v září a zatím u nás bylo asi dvě stě skupin po dvou až pěti hráčích. Úspěšně to zvládla odhadem třetina z nich," vyčíslil autor hry Radek Babáš.

Nejdéle si v Brně lámou hlavy hráči v únikových místnostech firmy Exit Game Brno. První postavili před téměř třemi lety a v současnosti nabízí tři různé hry. Podle majitelů návštěvníky příliš neomezuje věk. „Chodí sem děti z páté třídy základní školy, ale i rodiny, které přijdou s babičkou a dědou," přiblížila hráče majitelka Eva Masaryková.

Čím dál častěji únikové místnosti využívají také firmy při teambuildingu, protože v nich musí lide spolupracovat. „V našem týmu se každému v nějaké činnosti dařilo a každý na něco přišel. Byl to velice příjemný zážitek," zhodnotila hráčka Daniela Procházková.

Zážitkové možnosti únikových her oceňuje psycholožka Zuzana Spurná. „Málokterá jiná zábava dokáže takto rozvíjet lidi po intelektuální a sociální stránce. Zároveň mají účastníci hry dobrý pocit, když se jim daří postupovat po úkolech," uvedla psycholožka.

Sociolog Martin Šimon z české Akademie věd.
Město? Lidé chtějí raději dům a zahradu, říká sociolog

Fenomén únikových her vznikl v Asii kolem roku 2006 na základě počítačových her s podobným námětem. V České republice jsou rozšířené zejména v Praze a dalších větších městech.