„V den kontroly zjistili inspektoři v regále se zeleninou výskyt myšího trusu, stejně jako na několika místech na podlaze a v regálech s balenými potravinami. To samé se vyskytovalo i ve skladu potravin," potvrdil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.V prodejně v centru Vyškova našli inspektoři třeba myší trus.

Ve skladu se nacházely také dvě popelnice společně s dalším nahromaděným odpadem. „Myší trus inspektoři našli i v místech přípravy zmrzliny a pizzy, které jsou vydávané prodejním okénkem," zdůraznil Kopřiva.

Majitel obchodu Sinh Dang Dang výši pokuty zatím nezná. Prý už dal vše do pořádku a prodejna je znovu v provozu. „Pokutu nám teprve udělí. Zavřeno jsme měli čtyři dny. Mezitím jsme vyčistili sklady, vymalovali. V současnosti už skladujeme mnohem méně potravin než dřív. V zadním skladu navíc nemáme žádné určené k prodeji. Jen zbytky a papírové kartony," sdělil majitel prodejny.

co jim hrozí?
Za nedodržení hygienických předpisů může:

- být provozovatel na místě blokově pokutovaný do výše 5 tisíc, příkazem na místě do 10 tisíc a sankcí vydanou ve správním řízení ve výši nad 10 tisíc
- být na místě vydaný příkaz k ukončení činnosti, nařízení sanitace nebo zajištění likvidace potravin a pokrmů

Na otázku, proč zašla situace tak daleko, přiznal, že dlouho neuklízeli. „Jsme poučení. Už dobře víme, že musíme průběžně," ujistil Sinh.

Podle Zdeny Vyškovské, která v obchodě prodává už deset let, prý inspektoři přišli na udání. „Až bylo vše čisté, musel majitel žádat, aby se inspektoři dostavili znovu a vše zkontrolovali. Podruhé už bylo vše v pořádku, takže nám povolili prodejnu znovu otevřít. Velký úklid nicméně vítám," podotkla Vyškovská.

Zjištění, že do prodejny museli kvůli pochybení inspektoři, však může některé zákazníky odradit. Například Vladimíru Plškovou z Vyškova. „Hodně mi to vadí. Občas jsem v zelenině byla nakupovat, ale už tam nepůjdu. Ani to, že je prodejna znovu čistá, mě nepřesvědčí. Myši nesnáším," upozornila žena.

Na čistotu prodejen v regionu se zaměřuje i vyškovská pobočka Krajské hygienické stanice. S letním obdobím ji zaměstnávají také stánky s občerstvením a zmrzlinou.

Kontroly dělají podle schválených plánů jednou ročně. „V případě zjištěných nedostatků pak opakovaně. Případně při zahájení činnosti nového provozovatele nebo z důvodu řešení podnětu ze strany veřejnosti," popsala vedoucí oddělení hygieny výživy Irena Pospíšilová.V prodejně v centru Vyškova našli inspektoři třeba myší trus.

Na pravidelně konaných farmářských trzích v centru města nebo na letišti v Marchanicích je stánkový prodej v kompetenci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „My se zaměříme na Vyškovskou pouť i na další akce, které se konají v srpnu ve Vyškově i v dalších obcích okresu. Vzorky odebíráme a posíláme do příslušné laboratoře, která je vyšetří. V případě přítomnosti patogenních mikroorganismů způsobujících infekční onemocnění jsou předběžné výsledky do osmačtyřiceti hodin. Protokol je poté dodaný nejpozději do deseti dnů," sdělila Pospíšilová.

Z dvaceti kontrol od začátku června zjistila hygiena pouze jedno pochybení. „Jednalo se o závadu v provozní hygieně, nebyla zajištěná důkladná sanitace. Za závadu byla udělená bloková pokuta ve výši jednoho tisíce korun," oznámila vedoucí oddělení.

Ocenila však, že z kontrol vyplývá, že se zvýšila úroveň stánkového prodeje. „A to také díky pravidelným kontrolám ze strany hygienické služby a zlepšené informovanosti provozovatelů," přiblížila Pospíšilová.

V prodejně v centru Vyškova našli inspektoři třeba myší trus.