I když přesný termín začátku stavby stále není známý, už nyní je jasné, že poslední představení před zahájením oprav se v divadle odehraje prvního června. Poté si lidé do budovy zajdou nejdříve na podzim příštího roku.

Opravy za 650 milionů korun původně měly začít v dubnu. Město ale pozdě vypsalo soutěž na zhotovitele oprav a termín se posunul. Zástupci města už otevřeli obálky s nabídkami. „Po vyhodnocení musí vítěze soutěže schválit rada města. Pokud nenastanou komplikace, budeme jej znát začátkem června a smlouvu podepíšeme na konci měsíce," uvedl náměstek brněnského primátora Richard Mrázek.

Stavební práce začnou po podepsání smlouvy. Podle náměstka termín není definitivní. Projekt může ještě zdržet odvolání někoho z neúspěšných účastníků.

Výtisk Brněnského deníku Rovnost, půdu ze staveniště i notový zápis skladby uložily v pátek osobnosti do základů Janáčkova kulturního centra, které má vzniknout u Veselé a Besední ulice v centru města.
Janáčkovo kulturní centrum? Když peníze nedá vláda, tak si půjčíme, řekl Vokřál

Sněhurka, pak stěhování

Divadelníci však bez ohledu na to poslední představení v divadle, balet Sněhurka a sedm trpaslíků, odehrají prvního června. „Vystěhujeme se ještě před divadelními prázdninami," řekl ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser. Dodal, že věří, že se do budovy vrátí na začátku sezony 2018/2019.

Divadlo postupně vyprazdňují už nyní. „Máme pronajaté externí sklady," zmínila provozní ředitelka Lenka Tesáčková.

Kvůli rekonstrukci se lidé budou muset rozloučit s několika operami, které se jinde než v Janáčkově divadle hrát nedají. Až po opravách uvidí třeba Káťu Kabanovou či Hry o Marii.

Technologicky méně náročná představení se budou hrát v Mahenově divadle nebo na brněnském výstavišti. „Doufám, že bude dostatek vstupenek. Do Janáčkova divadla se vejde hodně lidí. Jinde by s tím mohl být problém," bojí se Brňanka Mirka Viktorová.

Podle Glasera budou mít v následujících měsících výhodu držitelé abonentek.

Ani případné další odsunutí zahájení prací nemá ohrozit chystaný mezinárodní festival Janáček Brno 2018. „Dali jsme jej na nejpozdější možný termín, na přelomu listopadu a prosince," podotkl Glaser.

Janáčkovo divadlo, postavené v roce 1965, je hledištěm i jevištěm největší divadelní scéna v České republice. Při opravách získá novou střechu i vzduchotechniku, modernějšího vzhledu se dočká zázemí pro návštěvníky, včetně toalet a foyer.

Hynek Čermák a Jaroslav Plesl na plakátu k inscenaci Hamlet letošní premiéře festivalu.
Nejvíc dnů i premiér. Shakespearovské slavnosti lákají na dva nové Hamlety