Kapitán Radek Mitrič právě zakotvil loď v přístavu u zámku v Lednici. „Převážel jsem dvě rodiny odtud k Minaretu. Celkem jsem měl devět pasažérů, zpátky už jsem jel sám,“ řekl Mitrič.

Provozovatel lodní dopravy na zámecké Dyji v Lednici společnost 1. plavební zahájila letošní sezonu už od začátku března. „Plavíme se mezi lednickým zámkem a Minaretem. Letos celý týden, kromě pondělí. Od dubna zahájíme plavby i mezi zámkem a Janohradem,“ uvedl jednatel společnosti Jaroslav Martinek.

Jeho lodě se pohybují po zámecké Dyji po celý rok. Končí v prosinci zimními okružními plavbami. „Už bychom se plavili i v únoru, kdyby nebyla zamrzlá řeka,“ míní Martinek.

Lednice se plní turisty i v březnu. „Už nyní jsou tu lázeňští hosté, lidé, co jezdí do vinných sklepů. I zámek už je o víkendech otevřený. Zájemci o plavby jsou,“ ví Martinek své.

Se zvyšujícími se teplotami se jejich počet ještě rozroste. Až se oteplí, chystá se do Lednice také například Vítězslav Hasík z Velkých Bílovic. „Vydáme se tam s přítelkyní. Za nádhernou krajinou,“ plánuje Hasík.

V Lednici mají připravených sedm lodí, čtyři větší a tři menší. A snaží se, aby na nich cestující měli co největší komfort. „Můžeme plout i v deštivém počasí. Na všech větších lodích máme zařízení s výklady v šesti cizích jazycích,“ poznamenal Martinek.

Lodní novinka čeká také na návštěvníky Vranovské přehrady na Znojemsku: lodní přívoz od hráze k pláži přehrady. Samotné přístaviště pro přívoz v lokalitě Skalka dokončuje nyní Povodí Moravy. Provozovatele přívozu vybere městys Vranov nad Dyjí. „Termín pro podání nabídek vyprší v těchto dnech. Nabídky vyhodnotíme a do počátku dubna bychom měli znát vítěze. Pokud půjde vše dobře, koncem dubna by mohl přívoz začít jezdit,“ odhadl starosta Vranova Lubomír Vedra.

Opravy hráze, při kterých dělníci v následujících dvou letech opraví a vymění silnici a mostní konstrukci nad přelivy, provoz lodní dopravy neovlivní. Vyhlídkové plavby si zájemci mohou objednat už nyní, na opačnou stranu přehrady k Bítovu začnou lodě plout v květnu. „Naše lodě jsme ani nezazimovávali, s lodí Poseidon jezdíme celý rok. Pravidelná sezona nám začne v dubnu, pokud bude pěkné počasí, víkendy budeme asi jezdit všechny. Na Bítov začneme jezdit zřejmě v květnu,“ nastínil šéf Lodní dopravy Vranov Dalibor Dufek.

Na Baťově kanálu na Hodonínsku naplánovali začátek sezony na prvního května. „Před tímto termínem je sice plavba možná, ale jenom na objednávku pro skupiny,“ uvedl ředitel společnosti Baťův kanál Vojtěch Bártek.

Lodní doprava na jihu Moravy
Plavby zámeckým areálem v Lednici (Břeclavsko)
● od zámku k Minaretu (březen až listopad); 10.00 – 15.30; od dubna 9.30 – 17.00
● od zámku k Janohradu (duben až říjen); 10.00 – 16.30
Plavby po Vranovské přehradě (Znojemsko)
● od vranovské hráze po hrad Bítov a zpět
● od vranovské hráze po Chvalatickou zátoku a zpět
(duben až říjen); 10.00 – 17.30
Plavba po Baťově kanále (Hodonínsko)
● z Veselí do Sudoměřic (květen až říjen); 10.00 – 17.00