Na záběrech jsou vidět například kachny, které se zběsile točí dokola. Video skončilo u krajské veterinární správy, která situaci prověří.

Podívejte se na video divného chování ptáků:
#video|7491646#

Jiří Šafránek z ornitologického spolku vyjádřil obavu z nákazy druhů žijících na Nových Mlýnech už v nedávném rozhovoru pro Břeclavský deník Rovnost. Nyní se podle něj zřejmě její oprávnění potvrdilo. „Příznaky u živých ptáků pořádně neznáme. Čekáme proto, co řeknou veterináři. Zatím jsme se s ničím takovým nesetkali, je ale velice pravděpodobné, že jde o ptačí chřipku skutečně jde," sdělil Šafránek.

Co to pro Nové Mlýny, které jsou největší zimoviště vodních ptáků v České republice, znamená, je podle ornitologa zatím nejasné. V místě nyní zimuje dvacet tisíc severských hus. „Jde o obrovské množství. Doufám, že se případná nákaza projeví jen u nejslabších kusů, maximálně tedy u několika desítek," dodal Šafránek.

Kompletní informace o ptačí chřipce na jižní Moravě najdete souhrnně ZDE.

Ptačí chřipka zasáhla region pouze v Brodě nad Dyjí, kde veterináři společně s hasiči vybili chov v tamní farmě. U domácností došlo jen ke sčítání chované drůbeže. „Od té doby je klid a doufám, že to tak zůstane," říkala starostka Pavla Norková.

Vážnější situace nastala na Brněnsku a Znojemsku, kde bylo nutné utratit i podomácku chované kusy.