Nové nařízení Evropského parlamentu, podle kterého musí provozovatelé restaurací zveřejňovat seznamy alergenů, platí už tři měsíce. Nedávno se proto na podniky v Jihomoravském kraji zaměřili hygienici. Zkontrolovali jich třiasedmdesát. „Objevili jsme i případy, kdy alergeny nebyly nikde uvedené, nebo v předpisech provozovatelé tápali. Většinou jsme se ale domluvili na rychlé nápravě. Nestalo se, že někdo o nařízení nevěděl vůbec nic," shrnula Eva Chomoucká z krajské hygienické stanice.

Porušení zákona její kolegové odhalili ve dvou případech. Pokuty, které můžou být až ve výši dvou milionů korun, zatím ale nepadly. „Provozovatelům jsme dali čas na rozkoukání," vysvětlila Chomoucká. Ani redaktoři Brněnského deníku Rovnost, kteří otestovali deset podniků v Brně, zásadní pochybení proti nařízení neobjevili.

Hygienici dorazili například do restaurace Velorex v Králově Poli. „Zajímali se o jídelní lístek, dokonce se ptali lidí, jestli všemu rozumí. Podívali se také do kuchyně, kde musí viset seznam pro kuchaře," popsal provozovatel podniku Jan Hrazdira.

Většina restauratérů si z kontrol těžkou hlavu nedělá. „Spíš než lidem to nakonec pomáhá nám. Zlepšila se domluva mezi kuchyní a vedením. Je jasné, z čeho se bude vařit, co jídla obsahují a tedy co je třeba nakoupit," vysvětlil provozní Michal Koudela z hostince Slunečnice v Černovicích. Podle něj byli lidé na začátku ze seznamu alergenů zmatení. „Když jsme novinku zavedli, ptali se, co ta čísla znamenají," doplnil Koudela.

S nařízením nesouhlasí vrchní číšník v restauraci La Bouchée Martin Zvěřina. „Lidi to v podstatě nezajímá. Jde o ukázku zbytečného pedantství, úředníci nám tím akorát přidělávají práci," podotkl.

Lékaři si naopak novinku pochvalují. „Jde o přínosnou věc. Skryté potravinové alergeny jsou totiž nebezpečné," uvedl alergolog Sáva Pešák z Fakultní nemocnice u svaté Anny.

INFOGRAFIKU A ROZHOVORY K TÉMATU NAJDETE V PONDĚLNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST.