VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Košt zelí v Blatničce: speciality táhly, po šlíškách se zaprášilo

Blatnička – Úctyhodných 154 vzorků kyselé pochoutky bohaté na vitamin C okusili návštěvníci sobotního koštu v Blatničce. V tamním kulturním domě vybírali Najlepší kysané zelé na Slovácku. Sedmý ročník této gurmánské akce ovládla Drahomíra Sochorová ze Svatobořic-Mistřína.

29.1.2017
SDÍLEJ:

Návštěvníci koštu kysaného zelí v Blatničcce vybírali to nejlepší ze 154 vzorků z celého Slovácka a slovenského Záhoří.Foto: DENÍK/Jiří Kosík

Za své zelí získala 95 bodů a před ostatními měla výrazný náskok, neboť druhý Antonín Pavlatka z Velké nad Veličkou dostal o devatenáct bodů méně. Příchozí zajímal hlavně vzhled pokrmu a jeho harmonická chuť. „Některé jsou moc slané, jiné zase příliš kyselé. Hledám takové, které je nejvyváženější. Je to ovšem velmi individuální," svěřila se například Libuše Minaříková.

Organizátorům se podařilo nabídku koštu oproti loňsku o 48 položek rozšířit. I když úkol to nebyl jednoduchý. „Lidé si doma kysané zelí připravují, ale s tím, aby nám je na košt doručili, je potíž. Vesměs každého jsme museli navštívit a vzorek si od něj vzít," řekl za pořadatelský tým Antonín Vrba.

Čtěte také: Oživit starý kyjovský kroj? Měsíce práce a desítky tisíc korun

Některé vzorky doputovaly ze slovenského Záhoří. Jasnou převahu mělo zelí bílé, zhruba v deseti případech se na pultech objevilo i červené. „Je to pro nás příjemné zpestření. Červené zelí nedělá úplně každý, hodí se třeba ke kačeně nebo martinské huse," vypověděla starostka Blatničky Jarmila Hrušková.

Jaké zajímavé tradiční pokrmy je možné ze zelí připravit, představily návštěvníkům ženy z Kozojídek včele s vyhlášenou kuchařkou Marií Jakubíčkovou. Ta už například vydala i menší knihu receptů a pořádá kurzy o vaření. Po zelných šlíškách, kterých kozojídecký „babinec" uvařil asi 250, se doslova zaprášilo. „Zelí nakrájíme, posolíme, vymačkáme z něj vodu a přisypeme hrubou mouku. Vytvarujeme šlíšky, které poté uvaříme v horké vodě. Poté smícháme s opečenou slaninou a cibulí, všechno nakonec dáme zapéct do trouby," podělila se o jeden z tradičních receptů Jakubíčková.

V Blatničce se milovníci kysaného zelí sešli podruhé a už nyní je téměř jisté, že příští rok se tam vydají znovu. „Se starostkou jsme se rozhodli, že překonáme rekord 170 vzorků, který jsme vytvořili na koštu v Hluku. Tehdy jsme se dostali i do české knihy rekordů," upozornil Vrba.

Zelné košty nejsou tak časté jako akce s vínem, pálenkami nebo klobásami. Zajímavé přitom je, že podle Jiřího Talaše ze Zelinářské unie Čech a Moravy jsou na tom tuzemští pěstitelé zvláště poslední roky dobře. „Zelí se u nás urodilo dostatek a v jeho produkcí jsme soběstační. Bohužel některé supermarkety je i přesto dovážejí ze Slovenska, Německa či Rakouska," uvedl Talaš.

1. Drahomíra Sochorová, Svatobořice-Mistřín – 95 b
2. Antonín Pavlátka, Velká nad Veličkou, 76 b
3. Anežka Tomšicová, Lipov, 71 b
Nejlepší zelí z Blatničky: Karel Juřena, 9–10 místo

Autor: Jiří Kosík

29.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Monika Smetanová už šest let dohlíží na volby jako členka okrskové volební komise.

Za zamčenými dveřmi? Počítání hlasů si navzájem hlídáme, říká členka komise

Pátá výstava živých hub v Domě umění začala v pondělí odpoledne. Potrvá do čtvrtka.
15

OBRAZEM: Rekordní výstava hub ukazuje 250 druhů včetně vzácného hřibu borového

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

První školní tablo: představíme prvňáky ze ZŠ Znojmo - Přímětice

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Probudil jsem se až v sanitce, hlásí po tvrdém ataku Mrázek

Znojmo /ROZHOVOR/ – Utkání nedohrál, krátce po startu třetí třetiny jej zdravotníci odnesli na nosítkách z ledu. Znojemského útočníka Petra Mrázka ve dvanáctém kole EBEL s Lincem sestřelil domácí hokejista Jake Dowell a třiadvacetiletý forvard tak o zbytek zápasu, který Orli prohráli 3:8, přišel. „Lékařskou zprávu musím předat někomu z klubu, ale myslím si, že to není nic vážného. Dostal jsem ji v němčině, což je pro mě neznámý jazyk,“ směje brněnský rodák.

Nový skleník slibuje návrat místních rajčat

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Farmáři nejen z jihu Moravy chtějí do prodejen vrátit ovoce a zeleninu vypěstované na domácí půdě. Na pulty poputují na přelomu roku i rajčata ze skleníku u Velkých Němčic na Břeclavsku, který v nejbližších měsících dokončí. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení