Jako jeden z cílů si vedení Jihomoravského kraje stanovilo například efektivnější hospodaření. „Chceme zmapovat všechny budovy, které kraj vlastní a zjistit, v jakém jsou stavu a ty ve špatném případně opravit. Zároveň chceme ty nepotřebné prodat,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro majetek Taťána Malá.

POSÍLÍ BEZPEČÍ

Hejtman Bohumil Šimek, který v prohlášení garantuje oblast bezpečnosti, plánuje například zřídit informační systém pro Jihomoravany. „Dostávali by zprávu v mimořádných situacích, jako jsou třeba požáry, úniky plynu nebo velké dopravní nehody,“ vysvětlil.

Kraj se chce věnovat také problematice sucha. „Připravili jsme nový dotační program pro boj se suchem. Je v něm sice jen šest milionů korun, ale museli jsme aspoň nějak začít. Program je zaměřený na zachycování vody v krajině,“ uvedl radní pro regionální rozvoj Petr Hýbler.

Politici chtějí také vybudovat více míst v domovech důchodců. „Schválili jsme stavbu dvou nových, vzniknou v Bučovicích a v Miroslavi a každý nabídne padesát míst,“ řekl radní pro sociální péči Marek Šlapal.

POLITOLOG: PŘÍLIŠ OBECNÁ PROHLÁŠENÍ

Podle politologa z Masarykovy univerzity Stanislava Balíka je ale prohlášení příliš obecné. „Je plné slov podpoříme, zvážíme, podrobíme revizi. Povětšinou se z něj nedají vyčíst žádné konkrétní kroky, které koalice plánuje. Je to spíš prohlášení pro prohlášení. Krajská koalice tak bude moct velmi snadno tvrdit, že prohlášení naplnila,“ kritizoval.

Spokojená s prohlášením není ani opozice. Obecnost kritizoval také šéf lidovců a bývalý náměstek hejtmana Roman Celý. „Významnou část bodů navíc kraj plní už řadu let. Dá se proto říct, že současná koalice téměř ve všech krocích navazuje na tu minulou,“ shrnul Celý.

Prohlášení je podle krajského předsedy komunistů Pavla Březy příliš široké. „Pokud by chtěla koalice vše splnit, tak na to rozhodně nebude mít peníze,“ myslí si Březa.

Podle něj je také řada záměrů v prohlášení vágně formulovaná. „U některých částí, kde koalice zmiňuje podporu různým věcem, není vůbec uvedeno, zda jde o podporu verbální nebo třeba finanční. To je přitom dost velký rozdíl,“ doplnil Březa.

Jak konkrétně bude koalice za tři roky na konci svého volebního období hodnotit své působení, nechtěl hejtman Šimek uvést. „Vše ještě záleží na tom, kolik budeme mít k dispozici peněz,“ odpověděl na dotaz, jestli má koalice stanovené nějaké indikátory, podle kterých se může snadno hodnotit plnění slibů z prohlášení.

Čtěte také: Nový babyboom? Porodnice hlásí rekordy. Nejvíc dětí se rodí koncem prázdnin