Připravit dokument ke schválení přitom museli v krátkém čase. „Na přípravu rozpočtu jsme měli jen velmi krátkou dobu, příští rok bude propracovanější," slíbila náměstkyně hejtmana Taťána Malá, která má v radě na starost majetek a investice.

Přípravu rozpočtu provázelo plošné škrtání, které se však podle informací Deníku Rovnost vyhnulo kultuře a památkové péči. „Vytvořili jsme si celkem rezervu čtyři sta milionů korun, kterou příští rok použijeme na investice," vysvětlila náměstkyně Malá.

Mimo rezervu už ale jsou některé investice připravené. „Největší bude rekonstrukce vyškovské nemocnice za 135 milionů korun, rekonstrukce domu v České ulici jedenáct v Brně za sedmdesát milionů korun, který bude sloužit vzdělávání a spolkům nebo servis vozidel záchranné služby v brněnských Černovicích za dvacet milionů korun," vyjmenovala Malá.

Oproti letošku rozpočet nabobtnal o dvě a půl miliardy korun. Pro letošní rok totiž politici plánovali utratit necelých šest miliard. „Hospodaření krajů je hodně specifické. Nemají totiž tolik daňových příjmů jako města. Dosavadní ekonomický vývoj naznačuje, že politici mohou počítat se zvýšenými příjmy. Doporučil bych ale konzervatismus a počítal s růstem příjmů maximálně o miliardu korun," zhodnotil návrh rozpočtu ekonom Filip Hrůza z Institutu veřejné správy.

Hospodaření Jihomoravského kraje.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE

Schvalovaný rozpočet ale dozná příští rok ještě dalších změn a navýšení. „Záleží na tom, kolik peněz získá kraj z ministerstev. Ty totiž hrají velkou roli například při financování školství, zdravotnictví a sociální péče," vysvětlil Hrůza. Například rozpočet schválený pro rok 2015 počítal původně s necelými šesti miliardami výdajů, nakonec se ale zvýšil na osmnáct miliard, tedy více než trojnásobek.

Na přípravě rozpočtu se nepodílí jen politici. „Rada v červnu schválila zásady, podle kterých odbory krajského úřadu připravily podklady. Ty ještě konzultovaly s jednotlivými radními. Po schválení radou vyvěsíme návrh rozpočtu na úřední desku a po patnácti dnech ho projedná zastupitelstvo a jeho výbory," popsal postup přípravy dokumentu Jiří Klement z tiskového oddělení krajského úřadu. Prostor mají i Jihomoravani, kteří mohou v hlasování vybrat priority, na které se má kraj zaměřit.

Rozpočet, který Deník Rovnost získal, mohou politici na úterním jednání krajské rady ještě změnit.