Právě od něj prý cítili nezájem o spolupráci. Starovický starosta Antonín Kadlec se proti tomu ohradil. Obec podle něho v minulých letech pomohla s organizací akce, jak mohla. Ať už šlo o bezplatný pronájem areálu, úklid nebo prodej vstupenek. „Jedinou úhradu, kterou jsme po pořadatelích požadovali, byl poplatek ze vstupného,“ zmínil Kadlec. Stejné podmínky měly podle něho platit i letos.

Starosta míní, že organizátoři na sebe vzali moc velkou zodpovědnost. „V prvním ročníku šlo o špatnou propagaci, přišlo málo lidí. Vstupné tři sta korun bylo neúměrné. O rok později se to zlepšilo, když jsme vyjednali vstupné sto padesát korun,“ je přesvědčený starosta.

Týdeník Nový život vychází na Břeclavsku každý čtvrtek.
NOVÝ ŽIVOT: Břeclavané jsou pyšní na folklor, Mikulov žil kulinářským festivalem

Obou ročníků se v kroji zúčastnila Pavlína Hubačková z Velkých Bílovic na Břeclavsku. „První ročník mne trochu zklamal. Většinu času jsme jen čekali a čekali. Program obsahoval spoustu vystoupení a ukázek oblékání kroje, ale to bylo spíš pro návštěvníky, ne pro nás v krojích. V dalším ročníku přišlo zlepšení. Už jsme nemuseli jen stát, ale mohli jsme si i zatancovat,“ konstatovala Hubačková.

Loni akci navštívilo celkově přes tisíc šest set lidí. Letos jich mělo být ještě víc. „Cítili jsme, že zájem bude několikanásobně vyšší než loni. Hlásili se nám jak krojovaní, tak nekrojovaní z celé republiky,“ informoval Záhora.

Nad účastí přemýšlela také Diana Cintulová z Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku. „Byla by to pro nás příležitost potkat lidi se stejným zájmem a vášní pro kroje,“ podotkla Cintulová.
Pořadatelé nejprve uvažovali o tom, že by se akce konala jinde, ale nakonec se rozhodli odložit ji na příští rok. Termín je osmadvacátého července 2018.

Vzorem pro starovickou akci byl pro Záhoru Slovácký rok v Kyjově. Ten se koná už téměř sto let, každé čtyři roky. Účastní se jej krojovaní z Kyjovska. „Je to v těsné spolupráci s městem i ostatními kyjovskými příspěvkovými organizacemi a spolky, které u nás fungují,“ uvedla Andrea Něničková z Městského kulturního střediska Kyjov.

Setkání přátel jižní MoravyRok 2015:
∙ přes sto krojovaných, tři desítky jich přijelo z Němčiček na Břeclavsku
∙ necelá stovka lidí bez kroje
Rok 2016:
∙ 520 krojovaných nadšenců z 56 obcí
∙ na 1650 krojovaných a spolu s nimi i nekrojovaných příchozích
∙ nejkrásnějším krojovaným párem se stali Michaela Jirásková a Milan Spurný z Kobylí na Břeclavsku

Ilustrační foto.
Silnice nižších tříd vylepší miliarda z Evropské kasy

Pořadatel akce Jan Záhora konstatuje:

Chyběl zájem obce

Břeclav /ROZHOVOR/ – Dva roky po sobě pořádal Břeclavan Jan Záhora folklorní akci Setkání přátel jižní Moravy ve Starovicích na Břeclavsku. Další ročník letos nebude. Pořadatelé akci odložili na příští rok. „Přestali jsme cítit podporu ze strany obce Starovice,“ říká Záhora o ukončení spolupráce.

Co je pro pořádání Setkání přátel jižní Moravy klíčové?
Je to folklor. Věc, na které se nedají vydělat peníze. Setkání potřebuje partnera. Obec, která o to má zájem.

Proč jste se letos se Starovicemi nedohodli?
Přestali jsme cítit podporu ze strany obce. Vedení obce o to nemělo zájem, což se projevovalo na zdlouhavém jednání a podobně.

Našli jste už nové místo pro pořádání této akce?
Zůstaneme v břeclavském regionu. Zatím neřeknu, v jaké obci se akce uskuteční, ale bude to blízko Pálavě. Oproti Starovicím se zapojí i tamní vinaři. Ti starovičtí akci bojkotovali.

Ilustrační foto.
Vedení Břeclavi plánuje vybudování centra za miliony. Pro neziskovky

Starosta Starovic Antonín Kadlec říká:

Vzali si velké sousto

Starovice – Třetí Setkání přátel jižní Moravy se ve Starovicích letos neuskuteční. Pořadatelé od něj ustoupili, nedohodli se s radnicí. „Vidím v tom snahu přesunout odpovědnost na obec,“ myslí si starosta Starovic Antonín Kadlec.

Proč si myslíte, že se Setkání přátel jižní Moravy letos ve Starovicích neuskuteční?
Organizátoři si ukousli příliš velké sousto a nebyli schopní akci letos zorganizovat. Vidím v tom snahu přesunout odpovědnost za její neuskutečnění na obec.

Podle pořadatelů nebyl z vaší strany zájem podpořit tuto akci.
Nesouhlasím s tím, že by obec nepodporovala folklor. Naopak uvažujeme o organizaci podobné akce jako bylo Setkání přátel jižní Moravy. Obec Starovice zajistila technické zabezpečení akce v minulých ročnících a pokaždé na něm týden pracovala.

Odkud vzešel spor?
Z mého pohledu o žádný spor nejde. Jde o vypovězení spolupráce, které se uskutečnilo korektně.

Ilustrační foto.
Letní festivaly: skokové zvýšení zabezpečení, s radami přispěchalo ministerstvo

MICHAL HRABAL
ADAM PAVELKA