KRÁSNÁ TRADICE. V minulosti ji slavily všechny generace josefovských žen. Jako děvčata vynášely babu symbolizující zimu, manželky a babičky připravovaly kroje a pohoštění. „Jsem rád, že se u nás stále tato krásná tradice dodržuje,“ ocenil josefovský starosta Vojtěch Pospíšil.

ZOSOBNĚNÍ ZLA. Chodí s hrkačkami a jidáši. V protikladu k smrtnici je tento velikonoční obyčej, který se dostal na celorepublikový seznam koncem minulého roku, vyhrazený chlapcům z Mouřínova, Nevojic a dalších vesnic v okolí Bučovic na Vyškovsku. „Jidáš představuje jednak apoštola Jidáše Iškariotského, zrádce Ježíše Krista, jednak jde o zosobnění zla. Vzhledem i chováním vzbuzuje strach, ale spíš se stává objektem všeobecné zábavy,“ přiblížila etnografka krajského regionálního pracoviště pro lidovou kulturu v Hodoníně Michaela Zálešáková.

PŘIŠEL Z ČÍNY. Výroba modrotisku pro oděvy i bytový textil se dostala do Evropy z Číny už v osmnáctém století. V České republice zůstaly jen dvě provozovny, obě na jižní Moravě: v Olešnici na Blanensku a ve Strážnici na Hodonínsku. „Hmotu na tištění si vaříme sami. Je v ní kaolin, arabská guma a různé chemikálie,“ přiblížil výrobní proces strážnický knihtiskař František Joch.

TANEČNÍCI VE STRÁŽNICI. Nejlepší tanečníci slováckého verbuňku každoročně bojují o titul na mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici. „V sobotu dopoledne se odehraje předkolo a po obědě finále. Regionální kola začínají příští sobotu v Moravských Knínicích,“ informovala vedoucí centra lidových tradic Jarmila Teturová.

KRÁL A KONĚ. Odborníci ji zařazují mezi letní obyčeje úzce spjaté s venkovskou zemědělskou kulturou závislou na dostupnosti koní. Koná se v přesně daný termín jen ve čtyřech obcích Moravského Slovácka. „Každoročně je ve Vlčnově. Letos bude ale i v Hluku,“ oznámil ředitel Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici Martin Šimša.

Zvyky a obyčeje.Zdroj: OÚ Josefov

Pro zvětšení klikněte na obrázek