Plaketa zdobí místo, kde Nedvěd v roce 1936 maturoval. Dlouho se toužil se stát letcem, proto se přihlásil na Letecké učiliště v Prostějově. Absolvoval tam základní výcvik. Poté začal studovat Vojenskou akademii v Hranicích a v září 1939 chemii na Vysokém učení technickém v Brně. „V listopadu se rozhodl uprchnout z protektorátu do Francie a bojovat proti nacistickému Německu,“ přiblížila jeden ze zlomových okamžiků v Nedvědově životě vedoucí Vlastivědného muzea v Kyjově Blanka Pokorná.

● Narodil se 27. března 1917 v Brně, zemřel 31. října 2012 v australském Sunshine Coast
● Mládí prožil v Kyjově, studoval Klvaňovo reálné gymnázium
● Bojoval v Anglii i na Dálném Východě

Přes Slovensko se dostal do Maďarska, pak Turecka až jej loď dopravila do francouzské Marseille. „V Adge na pobřeží Středozemního moře vstoupil do československého zahraničního letectva jako poručík-navigátor,“ uvedla Pokorná.

Čtěte také: Muzeum se rozšíří o nový vagon. Přiblíží osudy parašutistů Moravského Slovácka

Po okupaci Francie ho čekala evakuace do Liverpoolu. „Anglie na nás udělala ohromný dojem, poněvadž tam byl klid a hlavně pořádek. Vše se dělo systematicky a účelně,“ popsal v minulosti Nedvěd.

Sloužil u 311. bombardovací perutě Královského letectva. V pouhých šestadvaceti letech se stal jejím velitelem. V říjnu 1944 poznal v Londýně svoji budoucí manželku. Po skončení války se vrátil do Československa. V dubnu 1948 ovšem z komunisty ovládané země uprchl s rodinou zpět do Anglie. V listopadu roku 1958 pak odešel do nového domova – Sunshine Coast v autralském Queenslandu.

Vladimír Nedvěd se dožil 95 let, zemřel v roce 2012. Dostalo se mu řady ocenění, mimo jiné je čestným občanem Kyjova a držitelem Řádu bílého lva.

Čtěte také: Devatenáctiletý mladík z Kyjova připomíná strasti legionářů v boji za vlast

VÍCE SI PŘEČTĚTE V ÚTERNÍM VYDÁNÍ TÝDENÍKU SLOVÁCKO