Z brněnských je v provozu jediná, Nová Mosilana, která nyní patří pod italský koncern Marzotto Group. Specializuje se na výrobu vlněných tkanin, zaměstnává asi tisíc lidí a dodává látky zahraničním značkám, jako je Hugo Boss, Versace nebo Armani. „Díky spojení se zahraničním partnerem jsme získali ekonomickou sílu a prostor k modernizacím. Stali jsme se největším výrobcem vlněných tkanin v Evropě," sdělil předseda představenstva Pavel Zezula.

Podle něho český textilní průmysl po listopadové revoluci nezvládl levnější zahraniční konkurenci, zejména z Asie. A taky se o něj nikdo moc nestaral. Spousta továren to neustála. „Aby se teď textilka udržela na trhu, musí prodávat luxusní zboží nebo alespoň zboží středně vyšší úrovně. Kdybychom vyráběli standardní textil, už dávno neexistujeme," zhodnotil nynější situaci Zezula.

Souhlasí s ním Oldřich Glogar, jednatel firmy 2G, která vyrábí přikrývky a polštáře v Lipově na Hodonínsku. „Orientujeme se na vyšší střední třídu a luxusní zboží, například povlečení Swarovski. To je sektor, kam konkurence z Polska nedosáhne," vysvětlil strategii. Poptávka z Německa je prý letos tak velká, že firma nestíhá vyrábět.

Své metody konkurenčního boje má i další textilka ve stejném regionu, Kordárna Plus z Velké nad Veličkou. Největší evropský výrobce technických tkanin zaměstnává přes 650 lidí a spolupracuje se světovými výrobci pneumatik. „Na rozdíl od firem dál na západ jsme konkurenceschopní asijským výrobcům, zejména díky nízkým nákladům a kratším dodacím lhůtám," informoval akcionář Igor Fait.

Krizi ustála také firma Tylex z Letovic na Blanensku, která vyrábí zejména záclony a krajky. Jako jeden z mála stávajících výrobců se soustředí hlavně na český trh. „Spolu s většinou textilek v republice jsme si i my prošli klinickou smrtí. Ale přežili jsme. Stala se z nás zdravá prosperující firma. Navíc patříme k nejstarším textilkám v zemi, příští rok oslavíme už 185 let," sdělil předseda představenstva Jiří Zdražil.

Dalšímu prosperování moravských textilek by mohl pomoct i před rokem otevřený učební obor výrobce textilií. Má zvýšit počet kvalifikovaných pracovníků, kterých je stále nedostatek.

Textilní továrny na jižní Moravě
• po listopadové revoluci v kraji mnoho podniků zkrachovalo, neustály konkurenci z Asie
• zbývající firmy se zaměřily hlavně na luxusní zboží, často spolupracují se zahraničními partnery
• brněnská Nová Mosilana je nyní největší výrobce vlněných tkanin v Evropě, Kordárna Plus z Velké nad Veličkou největší evropský producent technických tkanin

ELIŠKA SRNCOVÁ