Jeho stranická kolegyně kvůli lávce, která čeká na peníze z programu přeshraniční spolupráce, dorazila i do Mikulčic. „Budu jen doufat, že v tuto chvíli i kolegové ze Slovenska přijmou taková opatření, aby projekt mohl být schválený a následně uskutečněný,“ uvedla Šlechtová.

Podle mluvčí jihomoravského krajského úřadu Moniky Brindzákové je teoreticky ještě reálně, že by stavební práce mohly začít v tomto roce. Jihomoravský i Trnavský kraj připravují tendr s tím, že by jej mohly otevřít ještě v této polovině roku. Na stavbu bude mít vítěz výběrového řízení dva roky. Vše je však závislé na schválení dotačních peněz. „V návaznosti na termín zahájení stavby se může harmonogram ještě upravit, a to vzhledem ochranným lhůtám pro hnízdění ptáků. Při něm totiž nelze provádět těžké stavební práce,“ upozornila Brindzáková.

Lávka přes řeku Moravu bude dlouhá 143 metrů. Součástí projektu za zhruba osmdesát milionů korun je také stavba komunikací, které budou sloužit jako cyklostezky a přístupové cesty k hlavním památkám oblasti. Nová trasa bude za hranicemi pokračovat až ke kapli ve stopách velkomoravské obchodní cesty.