CELÉ TÉMA NAJDETE V ÚTERNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST.

VYŠKOV, OPRAVA D1. Úsek dálnice D1 mezi 220. a 229. kilometrem směrem na Vyškov začnou opravovat dělníci už tuto sobotu. Podle plánu skončí v září. „Při výměně svodidel se bude jezdit oběma pruhy v obou směrech, jen jedním pruhem v obou směrech se pojede pouze v době instalace přechodného dopravního značení," sdělil mluvčí ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký. Stavbaři odstraní téměř třicet centimetrů betonové vrstvy, která je v havarijním stavu a plná prasklin, a nahradí ji novou.

BRNO, OPRAVA D1. Pouze jedním pruhem projedou motoristé po dálnici D1 od přelomu května a června v úseku od 199. do 205. kilometru. Sjezd Brno-východ nemusí silničáři uzavřít. „Trvali jsme na tom, že opravu dálnice v tomto úseku lze zorganizovat tak, aby uzavření výjezdu nebylo nutné. Jsem rád, že nám Ředitelství silnic a dálnic dalo zapravdu," sdělil již dříve náměstek jihomoravského hejtmana pro dopravu Roman Hanák. Uzavírka potrvá přibližně do srpna.

POHOŘELICE, OPRAVA D52. Uzavření jednoho jízdního pásu si vyžádá oprava čtyř kilometrů asfaltového povrchu u Pohořelic na Brněnsku. Rekonstrukce potrvají od července do listopadu tohoto roku. „Pokud by uzavřeli oba směry, tak by u nás nikdo ani nepřešel silnici. Po dálnici denně jezdí devatenáct tisíc aut a o prázdninách i o deset tisíc více," poznamenal starosta Pohořelic Josef Svoboda.

KUŘIM A LAŽANY, OPRAVY I/43. Objízdnou trasu přes Kuřim na Brněnsku si budou muset vybrat motoristé jedoucí po silnici I/43 ze Svitav do Brna. Řidiči jedoucí v opačném směru projedou stavbou. V úsecích od České do Podlesí a od Podlesí po Kuřim totiž od 4. července plánují stavbaři opravovat silnici. Motoristé se zdrží desítky minut. „Je to obrovský problém, protože alternativní trasa ze Svitav na Brno neexistuje. I kdyby dopravu řídily semafory, stejně by se řidiči pustili přes Kuřim v okamžiku, kdy by vznikla kolona," zhodnotil starosta. Podle něj chybí dálnice D43, která by umožnila alternativní spojení s Brnem. Stejnou silnici opraví také na průtahu Lažanami na Blanensku. S pracemi na silnici musí řidiči počítat od června do července.

SEDLEC, ÚDRŽBA MOSTU A OPRAVA I/40. Od pondělí pracují silničáři na opravě mostu přes Mlýnský náhon na silnici I/40 v Sedleci na Břeclavsku. Provoz pokračuje jedním směrem a řídí ho semafor. Na druhé straně obce chystají silničáři opravu povrchů na dvoukilometrovém úseku silnice směrem na Mikulov. „Uzavírku plánujeme od června do srpna," popsala mluvčí ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.

SLAVKOV, OPRAVA I/54. Poškozený povrch na čtyřkilometrovém úseku ze Slavkova na Vyškovsku do Nížkovic chtějí letos opravit. „Kdy to bude ale ještě nevíme. Potřebujeme to dát vědět obyvatelům a firmám, protože v oblasti je třeba pekárna, která příjezd potřebuje," uvedl starosta Slavkova Michal Boudný. Podle něj má tento důležitý tah vyjeté koleje.

VESELÍ NAD MORAVOU, OPRAVA MOSTU NA I/54. Částečnou uzavírku a provoz řízený semafory mohou čekat řidiči na mostu přes Moravu ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. „Termín uzavírky projednáváme v plánu organizace výstavby," oznámila mluvčí ředitelství silnic a dálnic.