„Uspořádali jsme pro lidi první den otevřeného staveniště, aby se ti, co mají zájem, mohli podívat, jak pokračuje. Počet jsme z bezpečnostních důvodů omezili na čtyřicet návštěvníků, jelikož se přihlásil asi dvojnásobek, rozhodli jsme se akci zopakovat 27. listopadu opět ve tři hodiny," pozvala mluvčí centra Kateřina Konečná. Podle ní se návštěva staveniště lidem líbila.

Příchozí Brňané se dozvěděli nespočet zajímavostí. „Při hloubení této dvanáct metrů hluboké jámy jsme narazili na třetihorní čočku plnou vody. Pro nás, kteří viděli jen trochu jinou zeminu bylo překvapení, když geolog prohlásil, že pochází ze třetihor," řekla mluvčí Konečná. Právě hrst této zeminy chtějí tvůrci centra umístit spolu s některými dalšími předměty do schránky do základů budovy.

Na závěr mluvčí pozvala přítomné na příští neděli. „Přijede sem jeřáb, který budeme při stavbě používat. Bude vyšší než okolní budovy a rameno bude dlouhé padesát metrů. Takový jeřáb už v centru Brna dlouho nebyl," doplnila.

Janáčkovo kulturní centrum budou dělníci stavět na etapy. Tou první je nynější stavba podzemních garáží, které ve třech patrech vytvoří místo pro dvě stě aut a má být hotová do konce příštího roku. Do konce roku 2020 má být hotové i celé centrum.