Pojezného domovská KSČM zatím jako jediná uzavřela kandidátku. Lidovci a ODS to udělají v pondělí. „Na prvních sedmi místech jsou zástupci všech sedmi jihomoravských okresů. Kdo vyhrál na tamních konferencích, musel počítat s tím, že bude na předním místě. Povedeme kolektivní kampaň, kdy se zúčastníme všech předvolebních akcí. Vybraná sedmička bude vidět po celém jihomoravském kraji,“ sdělil Pojezný, jenž mandát obhajuje. Hned za ním je starosta Tvrdonic na Břeclavsku Zdeněk Tesařík. Zástupce Znojemska Miroslav Grebeníček, který je v poslanecké sněmovně dlouhodobě, se stal šestkou.

U občanských demokratů má podle všeho první příčku jistou současný předseda strany Petr Fiala z Brna. O další místenky je tlačenice, v níž se chce prosadit například starosta Mikulova na Břeclavsku Rostislav Koštial. Rád by své jméno viděl v elitní trojce. Členové ODS o podobě kandidátky rozhodnou v tajné volbě. „Neskromně řeknu, že jsem se na to cítil už v minulých volbách. Regionu z historie dlužíme řešení problematiky zemědělství, životního prostředí a regionálního rozvoje. Tomu bych se chtěl věnovat,“ říkal Koštial.

LÍDREM MÁ BÝT SOBOTKA

Stejně jako ODS si v pondělí pořadí jmen potvrdí KDU-ČSL. Lidovci do čela nejspíš pošlou stávajícího poslance Jiřího Miholu z Brna. Další příčku obsadí člověk navržený hnutím STAN, s nimiž se lidovci pro letošní volby spojili. Objevit by se na ní měla Jana Krutáková z Moravské Nové Vsi na Břeclavsku následovaná třeba poslancem Josefem Uhlíkem z Ratíškovic na Hodonínsku.

Ve čtvrtek se pak sejdou lidé z hnutí ANO. Na předních místech nemají chybět jejich současní poslanci či brněnský primátor Petr Vokřál. „Definitivní schválení všech kandidátních listin se uskuteční následně na jednání celostátního předsednictva,“ sdělil za ANO zastupitel jihomoravského kraje Milan Vojta.

Podoba se rýsuje také u sociálních demokratů. Oficiálně jasno není, ovšem jedničkou podle všeho bude nynější premiér Bohuslav Sobotka. „Pokud od krajského orgánu dostane více než padesát procent hlasů, jeho pozice se potvrdí,“ uvedl mluvčí ČSSD Mikuláš Klang. Třetí bude zřejmě poslanec Jiří Petrů z Valtic.

Nakročeno do sněmovny má také starosta Moravského Krumlova na Znojemsku Tomáš Třetina, který je předpokládanou dvojkou TOP 09. „Stanu se jí až to potvrdí výkonný výbor. Důležitá je pro mě ambice TOP 09, která chce být jasnou proevropskou pravicovou parlamentní stranou,“ reagoval Třetina.