VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Méně výrazné ovoce je dobré okořenit zázvorem i alkoholem, radí výrobce zmrzliny

Brno – Pouze kvalitní ovoce, cukrový sirup a hlavně žádné ztužovače. Tak málo podle devětatřicetiletého Petra Zahnáše stačí 
k výrobě dobré domácí zmrzliny. Svým jednoduchým receptem na zmrzlinu z černého rybízu v pátek zaujal i v soutěži, kterou pořádalo brněnské pekařství a cukrářství Laskominy od Maryny.

15.7.2016
SDÍLEJ:

Výrobce zmrzliny Petr Zahnáš.Foto: DENÍK/Hana Florianová

S domácí výrobou začal teprve letos. „Koupil jsem si odšťavňovač a zjistil jsem, že se s ním dají vyrábět i zmrzliny. Tak jsem to zkusil. Jako první jsem vyrobil meruňkovou s angreštem," popisuje své začátky. Díky jednoduché výrobě začal zkoušet zmrzliny z různých druhů ovoce.

Částečně ho k výrobě letní pochutiny přivedlo také to, že má rád dezerty. „Nerad ale peču. Je kolem toho moc práce a je třeba být pečlivý a přesný. Takový já nejsem. U zmrzliny to tolik nevadí," vysvětluje muž, který pracuje v oblasti informačních technologií.

Pokoření tří pátečních soupeřů připisuje částečně technologii výroby své zmrzliny. „Vyrobil jsem ji velmi hladkou, bez větších kousků ovoce. Chutná prostě tak, jak by člověk očekával," zdůrazňuje Zahnáš.

Experimentování se ale nebrání. „Mám odzkoušené, že hlavně méně výrazné ovoce je dobré okořenit netradičními přísadami, třeba zázvorem či kapkou alkoholu. Dobrá kombinace jsou například meruňky s mátou," doporučuje.

Autor: Hana Florianová

15.7.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Mobilní rozhlas pomůže také v krizi, slibuje autor. V kraji ho využívá 39 obcí

Ilustrační foto

Zábava v plastové kouli? Lide v ní hrají fotbal nebo se promenádují po vodě

Zarážení hory pomáhá ochránit vinohrady. Vinaři soudili i skupinku zlodějů

Tasovice /VIDEO/ - Slavnost Zarážení hory pořádali v sobotu už potřetí obyvatelé Tasovic a Spolek vinařů svatého Klementa. Všude bylo plno vína, krojů a moravských písní. "Věřím, že se všichni při písničce a skleničce dobrého vína společně pobavíme a navíc pomůžeme ochránit naše vinohrady v době zrání před chorobami, špačky, zlým počasím a zloději. Hrdě můžeme prohlásit, že naše právo platí už od šestého století," řekl na úvod za pořadatele slavnosti František Houšť.

Kometa a Orli se bijí i v přípravě: Nenecháme si všechno líbit, říkají

Brno, Znojmo – Přátelské utkání v hokeji? Spíš používejme termín přípravné. O nevraživost a bitky totiž není nouze ani v letošním létě. I hokejisté jihomoravských celků Komety Brno a Orlů Znojmo už při prověrkách na novou sezonu shodili rukavice. „Párkrát jsem se porval i v přátelácích. Nerozlišuju, jestli je to příprava, nebo ostrý zápas, každý jde do utkání naplno,“ řekl znojemský bek Jan Lattner.

Na táboře se každoročně vracím do dětství, říká vedoucí skautského oddílu

Vyškov - Jednu košili nosí, i když ne dennodenně, už patnáct let. Přesně tak dlouho je Helena Dvořáková z Vyškova skautkou. Ke kroji, který si tehdy pořídila, se váže spousta jejích vzpomínek. „Abych se stala členkou Junáku, maminka na mě ušila boudu. Teď si život bez skautingu neumím představit,“ říká pětadvacetiletá vedoucí vyškovského dívčího oddílu Kasiopea, která se stará o sedmnáct jeho členek. Podesáté s nimi letos jako hlavní vedoucí vyrazila na tábor do Otaslavic.

Meruňkovice bude vzácná, kvůli mrazům

Jižní Morava – Loni jsem pálil z tří set litrů kvasu, letos nemám nic. Tak shrnul letošní sezonu pěstitel Josef Procházka z Hodonínska. „Pomrzla i jablka. To málo, co z úrody zbylo, nemá ani cenu sbírat,“ řekl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení