VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Milotický zámek ukázal, jak slavila Velikonoce šlechta

Milotice – Na Velikonoční neděli se na milotický zámek sjížděli vybraní hosté z celého okolí a na jídlo se podávalo vždy pyré. Tentokrát se toho mohli dokonce účastnit i návštěvníci. Speciální prohlídky zakončovalo sledování vybrané společnosti ve freskovém sále.

9.4.2012
SDÍLEJ:

Velikonoční prohlídky na zámku doplnila kostýmovaná návštěva.Foto: DENÍK/Zdeněk Šmýd

Každou ze skupin v něm přivítala Eva Bočková v roli hraběnky Antoinetty Seilernové. Ta představila všechny členy své rodiny i hosty. Příchozí se s nimi vrátili zpět do začátku dvacátého století. Mladé slečny způsobně seděly, dívky hrály na klavír a mladí pánové diskutovali a pokuřovali.

„Kostýmy, které na sobě máme, byly šité podle skutečných rób, jak byly zachyceny na fotografiích v albech, které se na zámku nacházely,“ připomněla Eva Bočková, která měla při hraných scénkách hlavní slovo. Komořímu opakovaně vytýkala, že je moc aktivní a mladým ženám v každé příchozí skupině připomínala, že její nejmladší syn důvěrně nazývaný Buby je stále svobodný.

V sále vyhlášeném svou akustikou ale nehrály a nezpívaly jen dcery hraběnky. Na závěr vždy zazpíval poslední z hostů, hrabě Esterházy, který se dostavil se zpožděním vždy, když tam byla skupina návštěvníků. Hraběte představoval zpěvák a vedoucí kyjovského komorního orchestru Mario Kudela. „Účastním se aktivně těchto prohlídek poprvé a musím říct, že je to moc hezký zážitek. Vše se odehrává v kostýmech a má to skutečně kouzlo,“ svěřil se Kudela.

Škrábání vajec a hledání cukrátek

Rodina Seilernů prožívala Velikonoce vždy velmi duchovně. „Podobně to ale podle výkladu chápala i šlechtická společnost, která přijížděla na návštěvu. Chtěli jsme toto způsobem prohlídek návštěvníkům sdělit,“ řekla zástupkyně kastelána milotického zámku Miroslava Bočková. Místnosti na trase tak měly velikonoční výzdobu a průvodkyně vyprávěly o tom, co členové hraběcí rodiny o nejvýznamnějších svátcích v roce dělali. Děti například škrabaly vajíčka nebo hledali v zámecké zahradě ukrytá cukrátka.

V jídelně nechyběl tehdy ani teď slaměný zajíček s fialkami a na stole beránek. Tabule byla prostřená do detailu přesně, jako to bývalo před sto lety. Balíček jídla na stole byl vždy svěcený. Rodina Seilernů jídlo vždy nechala posvětit. S železnou pravidelností se v neděli podávalo pyré s cibulkou, uzeným masem a vajíčky. Před tím knedlíčková polévka.

„Návštěvy vždy přijížděly právě v neděli. Všichni si užívali společnost a klidném duchu vychutnávali svátky. Víme to ze vzpomínek paní Marietty (dcera zmíněné Antoinetty - pozn.red) i bývalých zaměstnanců zámku,“ uvedla zástupkyně kastelána.

Autor: Zdeněk Šmýd

9.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejisté Přerova (ve žlutém) v přípravě proti Orlům Znojmo.

Orli si na Zubrech smlsli. Přerov dostal od Jihomoravanů „bůra"

Architekti chtějí zaujmout vinaře. V krojích.

Architekti chtějí zaujmout vinaře. V krojích

Více nehod motorkářů v kraji: letos již čtyři mrtví, přibylo i zraněných

Jižní Morava – Horké léto a vášeň pro rychlost plní jihomoravské silnice motorkáři a policejní statistiky novými záznamy o dopravních nehodách. Poslední s tragickými následky vyšetřovali policisté devátého srpna u Čejkovic na Hodonínsku.

Výměny žížal? Nadšenci se navzájem hledají na mapě

Jižní Morava - Kromě třídění odpadu začali lidé v domácnostech používat žížalí kompostéry. Vznikla i mapa, díky které se mohou navzájem kontaktovat. Zapojili se nadšenci na Znojemsku a Hodonínsku.

Reakcí na bodnutí přibývá. Hmyz útočí i na lékaře

Brno /ANKETA/ - Nejprve pobodali sršni mladého muže, poté zaútočili na dvě posádky záchranářů a kolemjdoucí. Scéna jako z hororu se odehrála v neděli večer v brněnské Bystrci. Výjezdů k lidem, u nichž se projeví alergická reakce na bodnutí včelou, vosou či sršněm, je podle odborníků v létě výrazně více.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení