Od té doby migrantů výrazně ubylo. „Pokračuje prudký pokles nelegální migrace hlavně z Rakouska a Slovenska. Od ledna do srpna policisté odhalili na jihu Moravy 71 lidí. V porovnání se stejným obdobím v loňském roce jde o pokles o 179 lidí, tedy o více než sedmdesát procent,“ informovala Jindřiška Kaminská z ředitelství cizinecké policie.

Nejvíce běženců zachytili policisté ve vlacích. Schovávají se na záchodě nebo za sedačkami. Nejvíce zastoupení byli Syřané a Afghánci. Z více než šedesáti procent volí cestu z Rakouska.

Ještě výraznější je rozdíl v porovnání s rokem 2015, kdy jen za půl roku zadrželi policisté na jihomoravských hranicích 1608 nelegálních uprchlíků. „Migrační vlna kulminovala v létě roku 2015,“ potvrdila Kaminská.

Ilustrační foto.
Za pohlavní zneužívání dětí poslal soud muže do vězení na dva a půl roku

V září tehdy ministerstvo vnitra dokonce v břeclavské části Poštorná nechalo pro běžence postavit dočasný stanový tábor. Zůstal ale prázdný. „Říkal jsem tomu syndrom jednoho vlaku. Asi měli strach, že kdyby vlaků bylo víc, nezvládali by to. Nelíbilo se to obyvatelům města ani mně. Jsem rád, že je to za námi,“ přiznal starosta Břeclavi Pavel Dominik.

Dominik věří, že stanový tábor pro uprchlíky se už do Poštorné nevrátí. „V areálu je dnes fungující věznice. Doufám, že podobných manévrů se bát nemusíme,“ řekl.

Zadržení běženci
· V České republice:
2015: 3294 (18.6. – 31. 12.)
2016: 511 (1.1. – 31. 12.)
2017: 90 (1.1. – 31. 8.)

· Na jihu Moravy:
2015: 1608
2016: 301
2017: 71

Historička Alena Káňová přičítá negativní reakce obyvatel na poslední vlnu uprchlíků jazykovým rozdílům, výrazné odlišnosti kultur a různým názorům na jejich začlenění do české společnosti. „Třeba migranti ze zemí bývalé Jugoslávie, kteří prošli zařízením v Zastávce u Brna, se začali učit česky, děti se přihlašovaly do školy. Byli nám kulturně, jazykově i historicky blízko,“ zmínila Káňová.

Policisté smí uprchlíky zadržovat 48 hodin, poté je přemístí do azylových zařízení, vyhostí nebo jim umožní pokračovat v cestě.

V zařízení v Zastávce bylo ke včerejšímu dni ubytováno dvaatřicet lidí. „Od začátku roku zde bylo celkem 719 cizinců, zatímco v roce 2015 jich bylo 1356,“ vyčíslila mluvčí Správy uprchlických zařízení Kateřina Tomanová. Stabilně nejpočetnější skupinou jsou Ukrajinci.

Na uprchlíky si zvykli i místní. „S obyvateli tábora jsem nikdy neměl problém. Občas je potkávám na procházkách. Běžná rodina, jen žena má šátek,“ reagoval třeba Tomáš Beňo.

V poli skončilo osobní auto po úterní nehodě ve Strážnici.
Auto se několikrát přetočilo přes střechu. Jednoho zraněného odvezla sanitka

MICHAL HRABAL
JOLANA HALALOVÁ