Cenzura v radničních novinách či nezveřejněná rozhodnutí obecního zastupitelstva. I z těchto důvodů mohou lidé nominovat úřady a instituce veřejné správy do soutěže Otevřeno x zavřeno. Nechybějí v ní ani kategorie oceňující dobře fungující úřady. Deník Rovnost přináší přehled účastníků z jižní Moravy.

MŮŽE ZA TO ZÁKON?

Radnice Dolních Kounic na Brněnsku odmítá žádosti o zveřejnění jmen lidí, kteří se účastnili cest do zahraničních partnerských měst. „Nemůžeme to udělat kvůli zákonu o ochraně osobních údajů," řekl tajemník úřadu Přemysl Kos. Do zahraničí údajně opakovaně jezdí členové vedení města a jejich rodiny. Ostatní obyvatelé nedostávají žádné informace o možnosti se cesty zúčastnit. Návštěvy dotuje město z rozpočtu, za posledních deset let už Dolní Kounice vyplatily přes půldruhého milionu korun. Starosta Karel Zalaba také odmítá zveřejnit smlouvy s partnerskými městy. I přesto, že mu to uložil úřad Státní kontroly spisové služby. „Žádné informace nezatajujeme. Postupujeme podle zákona, ten nám často nařizuje dokument nezveřejnit. Tato nominace je zkrátka jen pomluva a lež," je přesvědčený tajemník dolnokounického úřadu Kos.

PARADOX

Uzavřenost Dolních Kounic může přinést cenu v kategorii Otevřeno kontrolnímu a právnímu odboru Krajského úřadu Jihomoravského kraje. Konkrétně za rychlé vyřizování stížností na dolnokounickou radnici. Úřad podle nominace rychle vyřizuje stížnosti a umožňuje tím obyvatelům Kounic dostat se k informacím. Opakovaně také ukládá starostovi poskytnout informace i dokumenty. „Při rozhodování o stížnostech postupujeme vždy objektivně a co možná nejrychleji. Nominace si moc vážíme," poznamenala mluvčí krajského úřadu Denisa Kapitančiková.

O CO V SOUTĚŽI JDE
Soutěž Otevřeno x zavřeno pořádá web otevrete.cz. Informační otevřenost úřadů a institucí veřejné správy hodnotí lidé v internetovém hlasování i odborná porota.

Anticenu za upírání informací obyvatelům v kategorii Zavřeno dostane některá z šestapadesáti nominovaných institucí.

Do kategorie Otevřeno, kam lidé naopak nominovali dobře informující úřady, letos patří šestadvacet úřadů.

TAJÍ ZÁZNAM JEDNÁNÍ

Šlapanice na Brněnsku lidé kritizují za odmítání návrhů na lepší informovanost obyvatel. Koaliční zastupitelé nechtějí vysílat záznamy jednání zastupitelů, přestože už je v minulosti zveřejňovali. Dalším předmětem kritiky je nedostatečné informování o přípravě nového územního plánu. „Náš úřad je otevřený každému obyvateli města, nominace naší radnice není opodstatněná," vyjádřil se k soutěži šlapanický místostarosta Pavel Horák. Vedení města se snaží zařadit do územního plánu průmyslovou zónu, proti které vznikla petice podepsaná dvěma a půl tisíci obyvateli města.

O SOUTĚŽI NIC NEVĚDÍ

Anticenu může dostat i radnice brněnských Tuřan. Rada městské části má podle lidí funkci cenzora a schvaluje místní periodikum Listy. Ty pak vycházejí se zpožděním a uveřejněné pozvánky na kulturní akce jsou v době vydání zastaralé. „O této soutěži nic nevíme. Naše právní oddělení prověřuje vydávané informace v Listech, funguje to tak už několik let," konstatoval tuřanský místostarosta Michal Krátký.

OSTATNÍ

Z jižní Moravy je v kategorii Zavřeno zařazena za projekt nového autobusového nádraží i Břeclav. Naopak o kladné ocenění se uchází Tišnov na Brněnsku. Do jedenáctého ročníku celostátní soutěže lidé nominovali celkem dvaaosmdesát institucí, většinu do kategorie Zavřeno. Internetové hlasování nazvané o Cenu veřejnosti skončí dnes. Odborná porota poté vybere své vítěze, které vyhlásí 1. října.

LENKA KRUŽÍKOVÁ, IVANA PARÍZKOVÁ