„Všechny tři kraje nyní plánují zavedení těchto karet pro svoji hromadnou dopravu. Domlouváme se mezi sebou na technologických záležitostech tak, aby bylo možné využít jednu průkazku na dopravu ve všech oblastech,“ sdělil náměstek jihomoravského hejtmana Václav Horák.

Dopravu na jihu Moravy má na starosti společnost Kordis. „Karta bude fungovat jako takzvaná elektronická peněženka. Lidé na ní vloží peníze, kterými pak zaplatí za dopravu ve vlacích a autobusech. Pomocí ní půjde platit i městská hromadná doprava,“ vysvětlil mluvčí Kordisu Květoslav Havlík. Kartu si její držitelé nabijí například přes internet.

Barboře Kolářové z Hněvotína se myšlenka jednotné průkazky líbí. „Určitě je to jednodušší, než pořád někde shánět lístky. Využívám městskou hromadnou dopravu v Olomouci, kartu si tak určitě pořídím,“ řekla Kolářová.

Systém chtějí kraje spustit zhruba za dva roky. „Prioritou pro nás je jeho zavedení tak, aby bez problémů fungoval na Jižní Moravě, kde jeho spuštění plánujeme na konec letošního roku. Chceme však spolupracovat i s dalšími organizacemi na využití čipových karet. Lidé pomocí nich zaplatí například za parkovné nebo v knihovnách,“ dodal náměstek Horák.