Nyní se rozkládá na území krajů a hlavně dvou států. „Jde o dlouhodobou snahu Jihomoravského a Trnavského samosprávného kraje o vytvoření přeshraničního Archeoparku Mikulčice Kopčany. Po mnoha letech, kdy je tento projekt v plánech kraje, jsme udělali významný krok směrem k zahájení výstavby lávky přes řeku Moravu,“ prohlásil jihomoravský hejtman Bohumil Šimek.

Krajští radní totiž na čtvrtečním jednání schválili zahájení zadávacího řízení na dlouho očekávaný tendr za dva miliony eur, tedy zhruba pětapadesát milionů korun. O projektu už Deník Rovnost informoval. „Předmětem veřejné zakázky je výstavba obloukového mostu a zpevněné cyklostezky, vypracování projektové dokumentace stavby a související služby,“ vysvětlila mluvčí krajského úřadu Monika Brindzáková.

Ilustrační fotografie.
Zastupitelé projednají rozpočty Znojma a Moravského Krumlova

Cíl podle hejtmana není jen propojení památek Velkomoravské říše. „Spojí i oblasti s unikátní přírodou a krajiným rázem včetně spojení dvou národních sítí cyklostezek,“ podotkl Šimek.

Nová cyklotrasa propojí Předhradí Slovanského hradiště u Mikulčic na Hodonínsku se základy knížecího paláce a dvanácti předrománských kostelů k chystané lávce. Od ní povede nová cesta ke kapli svaté Markéty Antiochijské u slovenských Kopčan. Ta je považovaná za jedinou stojící památku Velké Moravy. „Jsme moc rádi, že se celý projekt posunul dál ke konečnému cíli, tedy propojení dvou vedle sebe ležících území, která původně tvořila jednu aglomeraci,“ řekla ředitelka Masarykova muzea v Hodoníně Irena Chovančíková. Slovanské hradiště pod instituci spadá.

Lávka bude výhodná zvláště pro turisty. Ti už totiž nemusí kvůli přesunu za památkami volit dlouhou objízdnou trasu přes pět obcí. „Byli jsme se s rodinou podívat na Slovanské hradiště. Na slovenskou stranu jsme ale nikdy nezajeli. Nechtělo se nám strávit další čas na cestě a zdlouhavě to objíždět,“ svěřila se třeba Simona Vašínová z Břeclavi.

Novinka má ale i další aspekt. „To, že by areál fakticky tvořil jeden celek, je navíc důležitý předpoklad pro to, aby byla úspěšná případná budoucí nominace na zápis do seznamu světového kulturního dědictví,“ dodala ředitelka.

Na Slovanské hradiště letos zavítalo už víc než padesát tisíc lidí, což je návštěvnický rekord. „V roce 2016 u nás bylo 42 227 turistů, v roce 2015 jich bylo 37 770,“ vyčíslil vedoucí památníků František Synek.

Břeclavská nemocnice.
Nejzásadnější byla výměna kotle. Břeclavská nemocnice chce ušetřit miliony