Operace šedého zákalu nejpozději do třiceti týdnů, náhrada kolenního kloubu do jednoho roku, artroskopie do dvou měsíců. Maximální dobu čekání na celkem třináct operací nebo vyšetření zajistí pacientům od ledna nařízení vlády o místní a časové dostupnosti zdravotní péče. Vláda jej schválila minulý týden. Podle svazu pacientů však nařízení jen posílí korupci.Lidé jej vnímají s rozpaky. „Na jednu stranu je dobré, že například na náhradu kyčle budou lidé čekat maximálně rok. Bojím se ale, že to povede k odsouvání operací na nejzazší možný termín," řekl Brňan Michal Prokop.

Proti nařízení se staví Svaz pacientů České republiky. „Zdravotnictví má být dostupné pro všechny bez rozdílu, ale toto nařízení jen vytváří lepší prostředí pro korupci," myslí si prezident svazu Luboš Olejár. Nesouhlasí ani s délkou čekacích dob. „Měly by být kratší," tvrdí.

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera je nařízení krokem kupředu. „Je to přelomový okamžik, neboť dosud jasně vymezené garance pro pacienty neexistovaly," upozornil.

Dodržení čekací doby mají podle ministerstva zdravotnictví zaručit zdravotní pojišťovny. „Nařízení chápu jako podmínku pro skutečnou konkurenci zdravotních pojišťoven. S jeho pomocí vymezujeme pravidla hry, kterých se pojišťovny musí držet a zajistit každému dostupnost péče," řekl náměstek ministra Petr Nosek. Vyjádření zdravotních pojišťoven se redakci do uzávěrky získat nepodařilo.

Nemocnice neočekávají, že by s dodržováním limitů měly potíže. „Myslím si, že u nás problém nevznikne. Důležitá ale bude spolupráce mezi nemocnicí a pojišťovnou," upozornila ředitelka nemocnice v Břeclavi Janka Bambasová.

Aktuální čekací dobu na operace či vyšetření zveřejňuje většina jihomoravských nemocnic na svých internetových stránkách.

Na artroskopii, tedy operaci kloubu, mají lidé podle schváleného nařízení čekat nejdéle osm týdnů. V současné době čekají například v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří pět dnů, v nemocnici v Hustopečích jeden až dva týdny, ve Vyškově asi čtyři týdny.

Čekací doby

Lhůta dostupnosti (v týdnech):

2 skiagrafie a sonografie (rentgenové snímkování a ultrazvuk)

3 počítačová tomografie (vyšetření vnitřních orgánů)

4 endoskopické vyšetření (vyšetření tělních tekutin a dutých orgánů)

4 zahájení biologické léčby roztroušené sklerózy

5 magnetická rezonance (zobrazení vnitřních orgánů)

6 mamografický screening (vyšetření prsů rentgenem)

8 artroskopie

8 angiografie nekoronárních tepen (vyšetření nekoronárních tepen)

10 echokardiografie (ultrazvukové vyšetření srdce)

16 denzitometrie (vyšetření hustoty kostí)

30 operace šedého zákalu

52 náhrada kyčelního kloubu

52 náhrada kolenního kloubu