Obnovy za necelých třicet tisíc korun se nedočkaly jen samotné texty, které vybledly vlivem počasí, ale také doprovodné fotografie. Ty turistům nabízí vhled do historie vinařství či odrůd révy vinné. „Pokud turistický propagační materiál města láká místní i turisty na prohlídku vinařské stezky, tak dnes je již její stav v naprostém pořádku a můžeme se jí opět chlubit,“ zdůraznil vedoucí technických služeb ve Valticích Dalibor Neděla.

Oceněný Vít Bachman z Ladné.
V 8 letech hrdina. Za záchranu kamaráda, pod nímž se propadl led, dostal medaili

Na vybudování stezky získala před lety grant valtická Vinařská akademie, která již jednou opravu stezky provedla, ale její poslední žádost o dotaci již úspěšná nebyla. „Z tohoto důvodu se vedení Valtic s Vinařskou akademií dohodlo na bezúplatném převodu panelů stezky na město,“ doplnil Neděla.

Kde se nepodepsal zub času, tam často města a obce soupeří při zachování stezek s vandaly. Před časem řádili například v Gránickém údolí na Znojemsku, kde poničili dřevěná zvířata a počmárali tabule.

I tak pro turisty, kteří se na cestách chtějí vzdělávat, přibývá možností. Naučných stezek na mnoha místech přibývá. V regionu jsou jich již desítky. Jednou z posledních přírůstků je v okolí Kyjova na Hodonínsku stezka nazvaná Po hranici. „Stezka lemuje historické rozhraní milotického a buchlovského panství,“ řekl předseda spolku Petr Krátký. Turisté na ní mohou spatřit zhruba pětadvacet hraničních kamenů.

 Sobotní charitativní fotbalový turnaj sportovních a hereckých osobností v Mikulově vyhrál tým pořádajícího hokejisty Jakuba Voráčka.
Hokejista Voráček pálil i v kopačkách. Na charitativním turnaji nasázel hattrick

Po stopách Římanů mohou nově vyrazit zájemci také u Nových Mlýnů a novou naučnou stezku lze využít i v Mikulově na Břeclavsku při návštěvě tamního Svatého kopečku. „Na stezku se mohou lidé dostat z různých míst, a to díky čtyřem nástupním panelům. Na dalších sedmi se pak mohou seznámit s jedinečnou florou a faunou přírodní rezervace a současně také s historií území a křížové cesty na Svatém kopečku,“ popsala manažerka projektu Kateřina Korandová z Městského úřadu v Mikulově.