VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší sezona za posledních pět let, těší se majitelé palíren

Jižní Morava /ANKETA/ - Část skončí na talíři, z něčeho si lidé udělají marmeládu a zbytek ovoce převedou do tekutého stavu. Destilační zařízení v některých palírnách na jižní Moravě se už rozběhla. Jinde mají naopak ještě zavřeno. Čekají, až dozrají všechny druhy. Podle ovocnářů bude letošní úroda bohatší než v minulých letech.

18.7.2015
SDÍLEJ:

V Moravských Knínicích na Brněnsku má palírnu Ivo Lenský. Jeho podnik patří jen k několika v České republice, kde nevyžadují ovoce vypeckované.Foto: DENÍK/Ludmila Korešová

Například v boskovické palírně pustili stroje se začátkem prázdnin. „Právě jedou naplno třešně. Příští týden se už vrhneme na meruňkovici," podotkl majitel palírny Miloš Kopečný. Podle něj bude letos pálenky díky bohaté úrodě víc než loni. Očekává větší objem slivovice, protože loňská úroda švestek byla špatná.

Ideální počasí

Podle předsedy Ovocnářské unie České republiky Martina Ludvíka bude letošní sezona nejlepší za posledních pět let. Ovoci pomohla mírná zima a dobré počasí při květenství. „V předchozích letech totiž v období květu vždy mrzlo, což ovoci škodí. Je náchylnější na změny počasí víc než třeba obiloviny. Výkyv úrody mezi roky může být až dvojnásobný," poznamenal Ludvík.

Průměrnou sezonu očekává jen u višní. „Meruněk je relativně víc než dřív, ale i tak je jejich úroda spíš průměrná. Naopak se tentokrát urodilo hodně hrušek. To je dobré. Asi osmdesát procent se jich k nám totiž dováží," doplnil předseda.

Než se z ovoce stane alkoholický nápoj, uplyne i několik měsíců. Nejdelší dobu zabere kvašení. „Vždy záleží na druzích. Letním stačí třeba jen měsíc, podzimní ovoce kvasí v sudech déle," vysvětlil majitel palírny v Moravských Knínicích na Brněnsku Ivo Lenský. Jeho podnik patří jen k několika v České republice, kde nevyžadují ovoce vypeckované. „Máme na to totiž své vlastní speciální zařízení. Bez pecek je ale pálenka jemnější a má zvýrazněnou chuť ovoce," zdůraznil Lenský.

Na pálení je ideální co nejsladší ovoce. Vyšší obsah cukru totiž znamená, že je potřeba menší množství takzvaného mače, což je vykvašená směs. Minimálně z deseti litrů směsi pak vznikne litr lihoviny. Samotný proces trvá jen několik hodin.

Ovocné pálenky se na jihu Moravy těší velké oblibě. Do palírny hodlá i letos vyrazit Rostislav Malý. „Letos se mi v sadu urodilo hodně meruněk. Mám sice ještě nějaké zásoby z loňska, ale určitě budu pálit i letos. Na různých oslavách se to hodí," pousmál se Malý.

Inspekce i celníci

Provoz palíren v kraji kontrolují inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Zajímá nás třeba povolení k provozu. Systém registrace přes ministerstvo zemědělství je naštěstí bezproblémový. Zaměřujeme se také na hygienické podmínky a na proces kvašení," řekl ředitel odboru kontroly Jindřich Pokora. Inspektoři můžou zkoumat i kvalitu destilátů.

Před každou novou sezonou musí projít všechny palírny i celní správa. „Podle zákona o lihu musíme být u zahájení i ukončení provozu. Na začátku kontrolujeme celé zařízení, tedy správné nastavení, měřidla i plomby. Podobné je to při ukončení," uvedla mluvčí jihomoravské celní správy Lada Temňáková.

HANA FLORIANOVÁ

JAN ČAMBORA

Autor: Redakce

Necháváte si pálit domácí pálenku?

ANO

74 %

NE

26 %

Hlasovalo: 58

Anketa byla ukončena

18.7.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Libor Šulák.

Jsme ohromení, chválí obránce Šuláka v Detroitu

Ilustrační foto.

Ženy na kandidátkách do voleb? Na jižní Moravě stále vzácnost

Ptačí chřipka: lidé dostávají peníze za utracené slepice

Jižní Morava – Ke stokoruně od státu dostanou darem od kraje sedmdesát korun za každou slepici utracenou kvůli ptačí chřipce chovatelé na Krumlovsku a Ivančicku. Radnice právě začínají příspěvky vyplácet.

Rock Heart rozduní Krumlov. Festival s neckyádou oživí nábřeží Svitavy

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ – Živá Svitava. Tak zní téma třetího ročníku festivalu Překročme řeku na nábřeží Svitavy. V sobotu od desíti hodin dopoledne mohou nejen Brňané zavítat na čtrnáct míst podél řeky, kde se mohou zapojit do různorodých programů.

Znojmo se pokusí o první výhru. Růska štvala rýže

Znojmo – Matný výkon svých spoluhráčů sledoval minulý víkend v dusnu až z dalekého Japonska, ale nyní už je opět připravený jim pomáhat. Znojemský útočník Antonín Růsek se v týdnu opět připojil k týmu a vyhlíží čtvrté kolo Fotbalové národní ligy. V něm se v pátek na domácím hřišti Jihomoravané pokusí od půl osmé večer o první vítězství v sezoně proti Frýdku-Místku.

Senior taxi míří do Hodonína. Od začátku září

Jižní Morava - Od prvního září si hodonínští důchodci vyřídí své záležitosti ve městě pohodlněji. Vedení radnice zavede službu Senior taxi, která spočívá v dopravě obyvatel města starších pětašedesáti let nebo držitelů průkazu ZTP na předem určená místa.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení