Nejrozšířenější droga na Blanensku? Pervitin. Cena za jeden gram látky? Mezi patnácti sty a dvěma tisíci korunami. Jeho uživatelům pravděpodobně nastává krušné období. Největší výrobce a distributor pervitinu v Blansku totiž sedí za mřížemi. A hrozí mu až deset let vězení. Kriminalisté jej dopadli začátkem listopadu. Následně pak také kolegu, který chodí se sestrou jeho přítelkyně. Odborníci na drogovou problematiku však význam zásahu nepřeceňují.

Dopadení dvaadvacetiletého muže bylo pro kriminalisty velmi obtížné. „Kvůli opatrnosti a strachu z odhalení totiž vyráběl pervitin venku. Vyhledával místa, odkud měl dobrý rozhled do širokého okolí, což policistům komplikovalo možnost chytit jej přímo při vaření drogy. Dobře schovával i věci, které na jejich výrobu potřeboval. Nechával je na různých místech v bytovém domě a dokonce i ve venkovních skrýších," popsala policejní mluvčí Iva Šebková.

K obezřetnosti mladého muže vedla i skutečnost, že už byl jednou za výrobu a distribuci omamných a psychotropních látek ve vazbě a odsouzen. „Jakmile se ale vrátil na svobodu, znovu potřeboval drogy jak pro vlastní potřebu, tak pro výdělek. Pervitin totiž prodával okruhu jemu dobře známých uživatelů. Trvalo to minimálně půl roku," sdělila Šebková.

Byl ozbrojený

Ani zadržení muže a dalších tří lidí, kteří zatím nejsou trestně stíhaní, nebylo podle policistů snadné. „Využili jsme sil Zásahové jednotky a Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. Měli jsme informace, že podezřelí jsou ozbrojení a chovají psy bojových plemen," vylíčil zástupce vedoucího územního odboru blanenské policie Zdeněk Grénar.

Na stopu policii přivedla informace z prostředí narkomanů. A výstražné upozornění bylo nakonec na místě. „Při domovních prohlídkách jsme našli vojenské nože, paralyzér, makety střelných zbraní nebo jednu plynovou pistoli. Jeden ze psů byl skutečně velmi agresivní, evidentně vychovaný k útokům na lidi. Při zatýkání pachatele dokonce pokousal. Ten naštěstí žádný odpor nekladl," přiblížil Grénar.

U dvaadvacetiletého výrobce a distributora drog našli policisté jeden gram pervitinu a také náčiní a chemikálie potřebné pro výrobu drogy. Hrozí mu trest odnětí svobody až na deset let. Za stejný zločin jako minule.

Navíc se ukázalo, jako moc je síť výrobců a obchodníků s drogami na Blanensku propojená. „Hned následující týden blanenští kriminalisté zadrželi ve Skalici nad Svitavou dalšího, tentokrát třiatřicetiletého muže. A to přímo při předávání léků obsahujících látku potřebnou k výrobě pervitinu. Oba případy spojil mimo jiné i fakt, že přítelkyně pachatelů jsou sestry," vysvětlila policejní mluvčí. I druhý muž už skončil ve vazbě a čelí stejným obviněním.

Další prohlídky

Následovaly domovní prohlídky na několika místech Blanenska. „Zahrnuly jeho byt v Kunštátě, sklad v Dolní Lhotě, chatu v Blansku a prohlídku auta. Kriminalisté při nich našli kompletní varnu na výrobu pervitinu, část další varny a několik desítek gramů sušené marihuany. Pervitin muž prodával uživatelům, kteří potvrdili, že byl vysoce kvalitní. I jemu hrozí za výrobu a distribuci omamných a psychotropních látek až deset let vězení," konstatoval zástupce vedoucího územního odboru blanenské policie.

Zároveň přiznal, že zatím nedokáže říct, jaké množství drog pachatelé vyrobili. „Šlo by o pouhé odhady. Hodně bude záležet na výpovědích jejich zákazníků," podotkl Grénar.

Blanenští narkomani jsou v kontaktu s víceúčelovou poradenskou drogovou službou Podané ruce. „Práci s uživateli nám tento zásah po zkušenostech z minulých let paradoxně spíše zkomplikuje. Budou nedůvěřiví a začnou se bránit pravidelnému setkávání. Celá scéna se více uzavře a roztříští na samostatné skupinky. Potrvá to zhruba čtvrt roku, než se všechno vrátí do starých kolejí," upozornila pracovnice sdružení Petra Zatloukalová.

Narkomani nezmizí

Stejný názor má i odborný vedoucí programu sdružení Podané ruce Jiří Valnoha. „Nezmizí narkomani ani jejich závislost. Po droze se poohlédnou jinde. Možná se stáhnou do menších měst a obcí, jak je poslední dobou zvykem. Ale je jen otázkou času, kdy se člověk, který dopadeného pachatele sledoval při práci, naučí drogu v potřebné kvalitě vyrábět a distribuovat sám," je si vědomý Valnoha.

Letos už kriminalisté na Blanensku šetřili šestnáct případů trestné činnosti související s drogami. „Odhalili sedm varen a jednu pěstírnu konopí. V ostatních případech šlo o předání nebo prodej drog. Loni pak uzavřeli celkem patnáct podobných případů," vyčíslila Šebková.

Tato problematika úzce souvisí také se situací v dopravě. „Letos už policisté narazili na jednaosmdesát řidičů pod vlivem narkotik. V předchozím roce jich bylo dohromady sto šest," dodala policejní mluvčí.