Chtěl si v Brně koupit byt, narazil ale na jejich nedostatek. Nakonec ovšem Jiří Hromek uspěl. Hromek hledal byt, který nebude přímo v centru města nebo v problémových lokalitách, ale ani vzdálený, jako je například brněnská čtvrť Bystrc. „Důležitá byla i velikost bytu, hledal jsem 2+1 nebo 2+kk, ale takových je pro obrovský zájem nedostatek," popsal Hromek.

Oblíbenost těchto bytů potvrzuje také analýza společnosti Trikaya. „Volných nových bytů v Brně rychle ubývá, bleskově mizí nejžádanější 2+kk a počet nově vydaných stavebních povolení dál klesá," sdělil ředitel společnosti Alexej Veselý.

Podle něj jsou v Brně nejžádanější byty právě ve vzdálené Bystrci, kde se jich prodalo v letošním prvním pololetí nejvíce a za nejnižší ceny. „Jako v jediné lokalitě v Brně se zde prodávaly byty za méně než pětačtyřicet tisíc korun za metr čtvereční," doplnil Veselý.

Server sReality v posledních třech týdnech nabízel v Brně přes dvanáct set bytů k prodeji. „Nejžádanějších 2+kk byly necelé tři stovky, zato v dispozici 2+1 bylo ke koupi jen přes sto padesát bytů," uvedl manažer serveru Michal Zadák.

Z průzkumu společnosti Trikaya také vyplývá, že cena bytů vytrvale stoupá. „Ceny bytů odrážejí situaci v Brně. Výrazně roste poptávka, která je podpořena tím, jaké jsou úrokové sazby, a také výhodnými hypotékami. Velmi dobře se prodávají nové byty, ceny se však s rostoucí poptávkou přirozeně zvyšují," vysvětlil realitní makléř Petr Broža ze společnosti Real Spektrum.

Jiřího Hromka při nákupu omezovala právě cena. „Hypotéku jsem měl schválenou na dva miliony a bláhově jsem se domníval, že bych mohl byt pořídit i o půl milionu levněji," svěřil se Hromek. Nakonec, po desítkách prohlídek, si našel mezonetový byt v Líšni.

Analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara za velkým zájmem o byty vidí i jiný důvod než příznivé sazby hypoték. „Lidé si byty pořizují také jako investici, jejich podíl odhaduji na jednu čtvrtinu ze všech obchodů," sdělil Šimara.

Analytik ovšem takévaroval, že současné nízké úrokové sazby skrývají riziko. „Po konci fixace dojde k nárůstu úroků, což může dostat mnoho lidí do problémů," upozornil Šimara.

RŮŽENA MACHÁLKOVÁ
MICHAL RAPCO