"Nedovedu si to vysvětlit. Třeba v sobotu nám na představení přišlo odhadem jen padesát diváků, den předtím osmdesát. Do šapitó se vejde několik stovek lidí, a v jiných městech jej bez problémů vyprodáme. Rozhodli jsme se proto odjet o týden dříve, z Brna vyjedeme tuto neděli," poznamenal ředitel cirkusu Jiří Berousek mladší.

V dubnu přitom v Brně hostoval cirkus Humberto, a ten měl svá představení dle tvrdení jeho vedení vyprodané. Loni na podzim měl stejnou zkušenost i cirkus Jo Joo. "Potíže s návštěvností jsme neměli. Ať si každý říká co chce, cirkus je součástí naší kultury a lidé o něj pořád mají zájem," podotkl principál cirkusu Jaromír Joo.

Proti využívání zvířat v cirkusech se v Brně příští týden koná protest. Původně měl cirkus Berousek být v té době ještě ve městě. "Protest uspořádáme bez ohledu na to, jestli Berousek ve městě zůstane nebo ne, i když je pravda, že s nynějším hostováním Berouska jistým způsobem spojený byl. Hlavním cílem však je upozornit lidi na podmínky, jaká musejí zvířata v cirkusech snášet," uvedl spoluorganizátor protestu Lukáš Novosad z brněnské organizace Kolektiv pro zvířata.

Stejná organizace loni na podzim uspořádala protest i v době hostování cirkusu Jo Joo. "Podle zájmu lidí na sociálních sítích by nynější protest mohl být větší. Přinejmenším je zájem důkazem toho, že lidé se začali více starat o problematiku zvířat v cirkusech. Nejít na představení cirkusu může být i cesta, jak dát cirkusům najevo, že se nám drezura zvířat nelíbí," poznamenal Novosad.

Lidé zřejmě cirkus Berousek v Brně už neuvidí. "Po zvážení jsme se při současném nezájmu lidí rozhodli, že se do Brna už nevrátíme," podotkl Berousek.